ČSSD: Přijetí novely zákona o pozemních komunikacích je dobrá zpráva pro řidiče

25.02.2017 8:35

Sněmovnou prošla novela zákona o pozemních komunikacích. Zdánlivě nenápadná právní úprava umožní, aby se kraje mohly na svém území podílet na údržbě silnic I. třídy.

ČSSD: Přijetí novely zákona o pozemních komunikacích je dobrá zpráva pro řidiče
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Silnice I. tříd jsou důležitou součástí dopravní infrastruktury ČR, nikdo nechce jezdit po silnicích plné děr a výmolů. Novela se opírala o jednoduchou logiku: státe využij infrastrukturu a technickou kapacitu pro údržbu silnic, kterými jednotlivé kraje disponují, a umožni pro obě strany výhodnou spolupráci.  Tuto logiku se podařilo prosadit.

„Přijetí novely je dobrá zpráva pro všechny řidiče. Věřil jsem, že v této nepolitické věci získáme hlasy všech rozumných poslanců napříč politickým spektrem. Bohužel nestalo se. Poslanci hnutí ANO a ODS hlasovali v jednom šiku proti novele. Především postoj hnutí ANO je zvláštní, když víme, že jeho ministr dopravy Ťok podepsal v této věci společné memorandum s Asociací krajů a novelu podporoval. Realita je ale jiná. Na tomto i dalších hlasováních můžeme vidět, že se zde vytváří půda pro vznik pravicové koalice ANO a ODS.  To samozřejmě není nic překvapivého, jen to oba koaliční partneři jaksi zapomněli říct veřejnosti ,“ říká Jan Birke, volební manažer a odborný mluvčí ČSSD pro dopravu a jeden z předkladatelů novely.

Současný zákon o pozemních komunikacích v podstatě neumožňoval krajům zapojit se do péče o silnice I. třídy. Stát totiž mohl na kraje převést pouze jejich celkovou správu. To by ale pro kraje znamenalo neúměrnou finanční zátěž, a proto se logicky bránily podepisovat příslušné smlouvy. Výsledkem této nešťastné situace bylo, že silnice I. tříd jsou ve srovnání se silnicemi II. a III. tříd co do výše investic do rozvoje a oprav popelkou a neutěšeně chátrají. To se nyní díky novele změní.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…