ČSSD: Průzkum CVVM byl voličům již několik dní znám. Zákon jsme neporušili

21.05.2014 19:26

Reakce ČSSD na článek serveru Lidovky.cz

ČSSD: Průzkum CVVM byl voličům již několik dní znám. Zákon jsme neporušili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vedení sociální demokracie je znepokojeno dnešním textem serveru Lidovky.cz, který obviňuje stranu z možného porušení zákona poté, co zveřejnila výsledky volebního průzkumu CVVM na své sociální síti.

 Z právního rozboru ČSSD vyplývá, že diskusní příspěvek obsahující data z již zveřejněného volebního průzkumu v diskusním fóru s omezeným počtem příjemců není porušením zákona.

 Inkriminovaný výzkum, který dokládá jasné posilování preferencí strany před hlasováním do Evropského parlamentu, byl zveřejněn 19. května na webu CVVM a v hromadných sdělovacích prostředcích. Informace z průzkumu byla již voličům několik dní známa a její schopnost ovlivnit voliče dvakrát po sobě je tedy velmi diskutabilní.

 Zákon navíc rozlišuje zveřejnění fyzickou osobou a právnickou osobou, která provozuje rozhlasové nebo televizní vysílání nebo vydává tisk.

 Nic z toho nelze na tuto situaci aplikovat, což autor článku na serveru Lidovky.cz ostatně sám přiznává. Přesto server článek uveřejnil a mohl tak také porušit jiné ustanovení Zákona o volbách do Evropského parlamentu. Prosíme novináře, aby se zdrželi šíření podobných nařčení, která nelze v tak krátké době vyvrátit. V době vrcholící kampaně se takové informování negativně podepisuje na férovém charakteru předvolební soutěže.

 Tiskové oddělení ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Obávejme se apoštolů smrti!

12:06 Štěpánek (Trikolora): Obávejme se apoštolů smrti!

Proč se na Ukrajině bojuje? Protože Rusko chce její území? Protože Putin vykouknul 24. února 2022 ve…