ČSSD: Situace v mateřských školách na Brno-severu

14.02.2015 13:14

Poslední dobou se v tisku objevily poplašné zprávy o hrozícím letošním nedostatku míst v mateřských školách (dále jen "MŠ"). Rádi bychom občany uklidnili a uvedli některá fakta.

ČSSD: Situace v mateřských školách na Brno-severu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Na Odboru školství a kultury jsme se dozvěděli, že předpokládaná kapacita v 17ti MŠ v městské části Brno-sever je pro školní rok 2015/2016 cca 335 volných míst.

Pro srovnání s loňským rokem 2014/2015 byly počty volných kapacit velmi podobné a celkovým výsledkem pak bylo uspokojení veškerých evidovaných žádostí o místo v MŠ v naší městské části, dokonce se umísťovaly i děti, kterým ještě nebyly tři roky.

Slabší místo v přihlašovacím elektronickém systému vidíme v problematice možnosti podat si více žádostí najednou. Pak se stává, že je jedno dítě přijato třeba na tři MŠ.

V systému je pak za tohoto žáka o tři místa měně. Problém vzniká tím, že rodiče nemají povinnost MŠ informovat o svém budoucím výběru, a více jak polovina z nich tak skutečně nečiní. Proto pak není výjimkou, že zapsaní jsou i žáci, kteří fakticky nenastoupí, a stavy se musí doplňovat během září. Tato nejistota je samozřejmě nepříjemná hlavně pro rodiče. V loňském roce se během září obsazovalo přes sto míst.

Tyto situace doporučujeme řešit osobní komunikací s řediteli MŠ.

Dalším důvodem, proč se problémy s kapacitou neočekávají , jsou geografické údaje. Statistické křivky s počty dětí klesají a v letošním roce je možné očekávat až o 30 dětí méně.

Pokud nastane jakákoli jiná situace, se kterou si nebudete vědět rady, nebojte se spojit i s volenými zástupci na radnici. Jsme si jistí, že se vám dostane patřičné pomoci a letošní zájemci o MŠ budou uspokojeni v plném počtu

ČSSD Brno-sever

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…