ČSSD: Sociální demokraté hodnotí program vlády – téma veřejné finance

09.01.2022 18:50 | Tisková zpráva

ČSSD zejména oceňuje deklaraci boje proti daňovým únikům, odlivu peněz do zahraničí a praní špinavých peněz, což je dlouhodobou prioritou sociální demokracie. Vítáme především odstřižení firem z daňových rájů od veřejných financí.

ČSSD: Sociální demokraté hodnotí program vlády – téma veřejné finance
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

V této oblasti jsme připraveni s Vládou ČR konstruktivně spolupracovat na konkretizaci možných opatření a především na hledání řešení v rámci EU či OECD.

Sociální demokracie oceňuje závazek směřovat k plnění maastrichtských kritérií. Nicméně nám chybí stanovení termínu pro splnění tohoto závazku. Stejně tak chybí alespoň orientační termín a podmínky, ze kterých by měla ČR přejít na Euro.

Obdobně vítáme návrhy opatření v oblasti transparentnosti. Jsme připraveni o nich vést konstruktivní veřejnou diskuzi.

ČSSD v prohlášení postrádá návrh ucelené reformy daňového systému. To je pro nás společně s odpovědí na otázku, jak chce vládní koalice zajistit zdroje na financování předkládaných návrhů, největším zklamáním.

Parametrické změny daní mohou skutečně pomoci zejména drobným a středním podnikatelům, což je dobře. V prohlášení je znát náznak snahy o snížení daňové zátěže práce, což ČSSD jednoznačně vítá. Návrhy jsou však velmi nekonkrétní a bez komplexní daňové reformy by znamenaly jen další výpadek příjmů státního rozpočtu.

Zároveň prohlášení nenabízí odpověď na otázku, kam daňovou zátěž chce přesunout. ČSSD jednoznačně podporuje přesunutí směrem k majetkovým a kapitálovým daním.

Oceňujeme snahu o zavedení JIM. Sociální demokracie v minulosti o tento krok bohužel neúspěšně usilovala. V této oblasti budeme úsilí Vlády ČR jednoznačně podporovat.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Programové prohlášení Vlády ČR přichází se závazkem odpovědného hospodaření, což jednoznačně vítáme. Nicméně považujeme za mylné vnímat rozpočtovou odpovědnost jako ústavní, nikoliv makroekonomickou, záležitost.

Budeme také chtít vést s vládou diskuzi o detailech a východiscích výdajových pravidel, které v prohlášení velmi obecně nastiňuje. Naším cílem je odpovědně hospodařit proto, abychom mohli zajistit vyšší kvalitu života občanů naší země, nikoliv se podřizovali globálním kapitálovým trhům.

Podporujeme opatření ve prospěch rodin s dětmi. Vládou prezentované změny lze v obecné rovině označit za kroky správným směrem. I zde je potřeba upozornit na potřebu nahradit případné výpadky v příjmech.

Rozpočty obcí nemohou spoléhat na výnos daně z nemovitosti. Potřebujeme pozitivní změny v rozpočtovém určení daní, které by umožnily obcím a krajům zajistit dostupnost klíčových veřejných služeb pro občany a dále je rozvíjet.

Vládou zmíněná ekologická a prorůstová opatření jsou velmi obecná a deklaratorní. Uvítali bychom širokou veřejnou debatu na toto téma, aby dopady těchto opatření měly pozitivní přínos pro občany a přispívaly k snižování nerovností ve společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…