ČSSD představila priority k jednání o vládě, rozhodlo o nich přes 100 tisíc lidí

06.10.2021 6:37 | Tisková zpráva

Sociální demokraté v Poslanecké sněmovně představili hlavní povolební priority, které budou prosazovat do vládního prohlášení v případě vyjednávání o účasti v budoucí Vládě České republiky.

ČSSD představila priority k jednání o vládě, rozhodlo o nich přes 100 tisíc lidí
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pět hlavních priorit určili ve svém hlasování sami občané, které k tomu představitelé ČSSD vyzvali při zahájení volební kampaně 22. srpna 2021 v Lidovém domě.  Široká veřejnost mohla na webu ČSSD vybírat z celkem 15 programových bodů. Online hlasování se zúčastnilo celkem 106 392 lidí.

Podle výsledků hlasování se potvrdilo se, že jedním z hlavních témat pro občany je dostupné bydlení. ČSSD už v tomto volebním období připravila a předložila zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, který má za cíl mimo jiné snížit cenu bytů až o 30 %. Žádná ze sněmovních stran zákon však nechtěla projednat.

„Zatímco ČSSD chce stavět dostupné obecní byty, koalice SPOLU v čele s ODS chce akorát lepší podmínky pro developery. A to je to, co nás odlišuje. ČSSD chce byty dostupné pro lidi, ODS chce byty dostupné pro ruské spekulanty, kteří skupují byty a nechávají je prázdné. Volná ruka trhu prostě v tomto selhává,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Vedle problematiky bydlení se na dalších příčkách hlavních priorit ČSSD umístila také další aktuální témata. Například požadavek na navýšení platů pracovníků v sociálních službách o 10 % ročně, odmítnutí privatizace ve zdravotnictví nebo snížení DPH na potraviny.

„Lidé jednoznačně odmítají úvahy o prodloužení odchodu do důchodu později než v současných 65 letech. Jan Skopeček z ODS hovoří o odchodu do důchodu až v 70 letech, Markéta Pekarová Adamová zase hovoří o tom, že by se hranice měla posuzovat každých pět let. ČSSD je pro občany zárukou toho, že pokud budeme ve vládě, věk odchodu do důchodu se měnit prostě nebude,“ sdělila ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Seznam pěti priorit, které se ČSSD zavazuje prosadit v případě povolebního vyjednávání o nové vládě:

NASTARTOVÁNÍ VÝSTAVBY NOVÝCH BYTŮ
Prosadíme zákon o veřejně prospěšných bytových společnostech, který ČSSD už připravila. Byty zlevní až o 30 %! Během dvou až tří let začneme stavět až 15 tisíc nových bytů ročně navíc. Zřídíme Státní bytový fond, který bude pořizovat byty a pronajímat je za normální ceny například seniorům, samoživitelkám, hendikepovaným, mladým rodinám s dětmi.

ZACHOVÁNÍ VĚKU PRO ODCHOD DO DŮCHODU
Zabráníme zvýšení věku pro odchod do důchodu nad 65 let. Opakující se prodlužování věku odchodu do důchodu je pro nás nepřijatelné.

ZVÝŠENÍ PLATŮ PRACOVNÍKŮM V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Covidová pandemie nám ukázala, jak nepostradatelná, ale zároveň i ohromně podceňovaná je sociální péče v naší zemi. Zaměstnancům sociálních služeb se navýšíme platy a mzdy, min. o 10 % každý rok alespoň do doby, než budou platy a mzdy srovnatelné se zdravotnictvím či školstvím.

SNÍŽENÍ DPH NA POTRAVINY         
Zdražování pociťuje každý, ale nejvíce dopadá na lidi s nejnižšími příjmy, na rodiny a seniory. Proto snížíme DPH u základních potravin, jako je pečivo, zelenina, ovoce, maso, ryby atd., a to na nejnižší sazbu.

ZÁKAZ PRIVATIZACE ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
České zdravotnictví prošlo zatěžkávací zkouškou a obstálo v ní na výbornou. A to díky skvěle fungujícímu státnímu a krajskému zdravotnictví. Páteřní síť nemocnic a zdravotnických zařízení proto musí zůstat ve veřejném vlastnictví. ČSSD jasně říká důrazné ne všem snahám zprivatizovat naše nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.