Cabicar (TOP 09): Záchranáři vždy bojují s časem a k tomu potřebují nejmodernější techniku

05.05.2019 22:53

Čtyři velké a jeden malý sanitní vůz míří na výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v Hradci Králové, Jaroměři a Jičína. Klíče od nových vozů záchranářům předal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Cabicar (TOP 09): Záchranáři vždy bojují s časem a k tomu potřebují nejmodernější techniku
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

„Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje patří mezi evropskou špičku. Ročně zasahuje u padesáti tisíc výjezdů s úspěšností resuscitací větší než je v Evropě obvyklé. Záchranáři vždy bojují s časem a k tomu potřebují tu nejmodernější techniku. Našim záchranářům děkuji za jejich skvělou práci a přeji, ať jim nové sanitky dobře slouží a dovezou je vždy v pořádku zase zpět na jejich základny,“ sdělil náměstek hejtmana Aleš Cabicar.

Sanitní vozy tvoří tři hlavní celky: vozidla, speciální vestavby se zdravotnickým vybavením včetně transportní techniky a z informačních a komunikačních technologií. Čtyři takové sanitky značky Volkswagen budou sloužit na výjezdových základnách: po dvou v Hradci Králové, jedna v Jičíně a jedna v Jaroměři.

„Pro zvýšení bezpečnosti našich pacientů pořizujeme nové sanitky s pohonem všech kol, nejvýkonnějším motorem a automatickou převodovkou,“ informoval ředitel krajských záchranářů Libor Seneta.

Vnější osvětlení sanitek zajišťují LED technologie. Hlavní světlomety se skládají z vnitřních dálkových světel, vnějších potkávacích světel a statického světla pro zatáčení. Světelná rampa je osazena super-LED světly v červeno-modré kombinaci. Autobaterie i přídavný akumulátor pro přístroje se dobíjejí pomocí vnější zásuvky, která kabel po nastartování vozidla automaticky odpojí.

Součástí zdravotnického vybavení je multifunkční monitor s defibrilátorem, kardiostimulátorem, automatickým měřením krevního tlaku, kapnometrem, 12svodovým EKG a možností telemetrického přenosu EKG do kardiocentra Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Základem informačního systému v sanitkách je tak palubní počítač pro oboustrannou datovou komunikaci se zdravotnickým operačním střediskem, silniční navigaci a odesílání statusových hlášení. Posádky například mohou z defibrilátoru poslat podrobnou analýzu každé zahájené resuscitace. Lékaři a zdravotničtí záchranáři navíc k vyplňování zdravotnické dokumentace používají přenosné počítače.

„Jako vůbec první záchranná služba v ČR odesíláme kompletní zdravotnickou dokumentaci elektronicky do všech nemocnic v Královéhradeckém kraji s výjimkou Nemocnice Vrchlabí, která se na tuto možnost připravuje,“ doplnil Libor Seneta. Na výjezdové základně v Hradci Králové již také slouží nový vůz rychlé lékařské pomoci v tzv. setkávacím systému. Jedná se o SUV značky Škoda Kodiaq, které vyjíždí i na nezpevněné komunikace, usnadňuje řidičům orientaci v hustém silničním provozu a zajišťuje posádce větší bezpečnost.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje je krajskou příspěvkovou organizací. Její roční provoz 370 milionů korun, z čehož více jak polovinu hradí právě kraj. Letos Královéhradecký kraj tento příspěvek navýšil o dalších 30 milionů korun. Téměř 13 milionů korun zaplatila ZZS právě za 4 nové sanitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…