Cabrnochová (SZ): Svobodné fotografování přežilo tlak lobbistů!

10.07.2015 21:45

Fotografové, wikipedisté nebo uživatelé sociálních sítí si mohou na čas vydechnout. Svoboda ponoramatu, tedy právo každého člověka fotografovat a sdílet snímky budov a soch umístěných ve veřejném prostoru, zrušena nebude. Europoslanci se zjevně zalekli mohutné vlny odporu z řady zemí včetně České republiky.

Cabrnochová (SZ): Svobodné fotografování přežilo tlak lobbistů!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Ivana Cabrnochová

„Mám radost, že svoboda panoramatu odolala tlaku lobbistů. Výsledek hlasování je pro mě důkazem, že hlasitá občanská iniciativa dokáže pohnout i tak vzdáleným mechanismem, jakým je Evropský parlament,“ říká senátorka Ivana Cabrnochová (SZ), která se angažovala v boji za práva fotografů.

V posledních týdnech běžela v celé Evropě bitva za svobodu panoramatu – zjednodušeně řečeno za právo fotografovat a sdílet snímky budov nebo soch od autorů, kteří žijí nebo kteří zemřeli před méně než 70 lety. Jen ve volebním obvodu Praha 10 by se jednalo o tisíce staveb včetně známého strašnického krematoria, Gočárova kostela sv. Václava ve Vršovicích nebo stadionu Bohemians v Ďolíčku. Náměstí každého většího městečka by bylo zasaženo tímto omezením, o turistických destinacích ani nemluvě. Každé zmáčknutí spouště fotoaparátu by muselo být provázeno autocenzurními úvahami, co se snímkem smím a nesmím udělat.

Svoboda panoramatu není v EU samozřejmostí. Omezení, která lidem v řadě zemí Evropy připadají jako nesmysl, jsou například ve Francii, Belgii nebo Itálii realitou. Evropský parlament v posledních měsících otevřel debatu o sjednocení pohledu na autorské právo. Nejednalo se o návrh směrnice, ale o pozici, ze které má harmonizace v budoucnu vycházet. Problém však byl v tom, že díky lobbingu vlivných autorských organizací a za podpory europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL, dříve právníka Ochranného svazu autorského) se do doporučení dostal i nápad na rozšíření francouzské restriktivní praxe na zbytek unie. Tedy na plošné zrušení svobody panoramatu. Tento návrh naštěstí nakonec neprošel.

„Návrh europoslanců na omezení svobody fotografování a sdílení vnímám jako záchvěv beznadějně vymírajícího pohledu na autorské právo. Jako zkostnatělý pohled z minulého století, který ignoruje měnící se svět okolo nás,“ konstatuje senátorka Cabrnochová. K tomu dále dodává: „V průběhu posledních týdnů toto téma nakonec v českém prostředí sklouzlo k tradičnímu plivání na evropskou integraci a k označení euronesmysl. Já to tak nevnímám. Podle mě byl návrh některých europoslanců a protireakce fotografující veřejnosti projevem fungující demokracie. Lobbisté pracovali ve prospěch svých klientů, občanská společnost protestovala, podepisovala petice, aktivně jednala za ochranu veřejných zájmů. To vše s cílem získat na svou stranu dostatek hlasů před finálním hlasováním o doporučení pro Evropskou komisi. Celoevropská občanská aktivita v případě svobody panoramatu tentokrát může slavit svůj velký úspěch.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.