Čermák (Piráti): Víme, co se děje s Thermalem?

14.05.2019 18:01

Komentář k rekonstrukci lázeňského hotelu Thermal

Čermák (Piráti): Víme, co se děje s Thermalem?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Rekonstrukce komplexu lázeňského hotelu Thermal evidentně postoupila do další fáze. Podle informací z médií i prostřednictvím vnoučat architekty Machoninové se začíná naplno pracovat uvnitř stavby a stejně tak se připravuje nenávratná likvidace padesátimetrového bazénu, jediného v Karlovarském kraji. Musíme touto cestou opět apelovat na primátorku a vedení města, aby se pokusili zabránit nejhoršímu.

Na lednovém zasedání zastupitelstva města jsme varovali před utajováním projektu plánované rekonstrukce. Varovali jsme před tím, že město nemá žádné informace a nevíme, jak bude naloženo s bazénem. Proto jsme navrhli usnesení, které bylo drtivou většinou zastupitelů napříč politickými kluby přijato: „Zastupitelstvo města uložilo radě města, aby zajistila po Ministerstvu financí ČR kompletní informace o rekonstrukci LH Thermal a o zájemcích o provozování bazénu LH Thermal.“

Na dubnovém zastupitelstvu jsme se žádných nových relevantních informací nedočkali. Vzhledem k obrovským mezerám mezi jednáními zastupitelů se možné nové skutečnosti dozvíme až koncem června a to už může být pozdě. Vedení města není evidentně pro vlastníka Thermalu, kterým je ministerstvo financí, rovnocenný partner pro jednání. A to i přes to, že ministerstvo již přes pět let ovládá hnutí ANO.

Jak dokládají vnoučata architekty Machoninové na facebookové stránce Respekt Madam, děje se nyní v Thermalu toto:

“Dle veřejně přístupných smluv se zdá, že je již všechno podepsáno a 580 miliónů na rekonstrukci se již čile rozdává - nikdo neví za co, komu, natož pak jak bude rekonstrukce vypadat. Rekonstrukce nemá žádného architekta a vše naznačuje tomu, že půjde o slátaninu v podání obecních stavařů.

Další čtvrt miliardy vašich peněz se má investovat do rekonstrukce bazénu. Dle informací, které se k nám pokoutně dostávají, se zruší jediný padesátimetrový bazén v Karlovarském kraji, zmizí termální výhřev a bazén se rozdělí na dvě půlky. Z kavárny vznikne „wellness pro bonitní klienty“ a provozovat ho bude již vybraná, ale z nějakého důvodu tajná, firma. Veškerých schůzek ohledně rekonstrukce se účastní i hoteliér Ivan Chadima, který ale v žádném orgánu spojeném s hotelem už od svého odchodu z funkce předsedy představenstva oficiálně nefiguruje. Jsme přesvědčeni, že se s tři čtvrtě miliardou ze státního rozpočtu nakládá netransparentně, účelově a ještě k tomu v režii politicky dosazených funkcionářů.”

Obáváme se, že vedení města nemá ponětí, co se s Thermalem děje. Jestli je to záměrně, z nepozornosti, nebo jestli je zástupci ministerstva financí ani nezvou k jednání, netušíme. Jen bychom rádi podotkli, že rekonstrukce bazénu byla jedna z priorit hnutí ANO a primátorky Pfeffer-Ferklové ve volební kampani. Společně se sloganem, že má telefonní číslo na premiéra Babiše.

Paní primátorko, vezměte telefon a vytočte číslo premiéra a ministryně Schillerové. Rekonstrukce hotelu Thermal ovlivní podobu a chod města na nejbližší desetiletí. Likvidace jediného padesátimetrového bazénu v kraji, navíc s unikátním výhledem i jedinečným složením vody, by bylo pro naše město trestuhodné – v anketách o největších problémech se bazén Thermalu a chybějící možnosti koupání každý rok objevují na čelních pozicích.

Vyzýváme k dodržení usnesení a získání všech dostupných materiálů k rekonstrukci. Město musí vstoupit do procesu rozhodování o budoucnosti významné karlovarské dominanty.

Za zastupitelský klub Pirátů v Karlových Varech

Jindřich Čermák

předseda zastupitelského klub Pirátů Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…