Černoch (Úsvit): Odměna exekutora a náhrada nákladů

21.06.2016 20:22

Nikdo se do dnešního dne nezabýval definováním pozice soukromých exekutorů! Přitom soukromí exekutoři představují v dlouhodobě jeden z nejzávažnějších sociálních problémů. Bývalé vlády přivedly exekuční systém do dnešní katastrofální podoby.

Černoch (Úsvit): Odměna exekutora a náhrada nákladů
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

„Ptám se vás exekutorů, jak je možné, že se dlužná částka 1000 korun běžně vyšplhá až k řádu desetitisíců? Jde pak podle Vás ještě o vymožení dluhu nebo je to trest? Připadá Vám to správné? Co mají běžní lidí dělat? Víte, že mnoho lidí kvůli vysokým nákladům exekucí přichází o střechu nad hlavou?“

Takto jsem dnes vystoupil během konference s názvem Odměna exekutora a náhrada nákladů. Na této akci jsem byl jediným poslancem a musím přiznat, že mě tento nezájem politické reprezentace ze všech parlamentních stran šokoval, když vzpomenu na jejich volební programy!

Během této konference několikrát zaznělo, že exekutor musí být v první řadě také dobrý podnikatel. Pro některé lidi se z exekuce stal v první řadě dobrý byznys. Stalo se běžnou praxí, že vymáhaná částka astronomicky převyšuje částku dlužnou. Lidé, kteří by dokázali splácet, jsou tak uvrženi do propasti, která končí v mnoha případech velice tragicky. To se ani nebavím o případech, kdy dochází ze strany exekutorů k nezákonným praktikám. Slyšel jsem nespočet případů, kdy exekutor vyhrožoval násilím a psychickým nátlakem.

Poté tu máme samotné exekutory a jejich nářky o tom, že není možné, aby zákon omezil jejich odměny, jinak zkrachují. Celý tento problém vychází z u nás dosud nezodpovězené otázky.

Jaká je a jaká má být sociální role exekutorů v naší zemi?

Nikdo se do dnešního dne nezabýval definováním pozice soukromých exekutorů! Přitom soukromí exekutoři představují v dlouhodobě jeden z nejzávažnějších sociálních problémů. Bývalé vlády přivedly exekuční systém do dnešní katastrofální podoby.

Je na čase s tím konečně něco udělat! Naše strana dlouhodobě prosazuje teritorialitu exekutorů. Tento návrh neustále předkládám v Poslanecké sněmovně. Jaký je výsledek? Naprostý nezájem vládních stran. Stejně tak dlouhodobě prosazuji systém státních exekutorů, který je v západní Evropě naprosto běžný. Tímto krokem dojde ke snížení nákladů na exekuci a hlavně se zamezí nekalým praktikám, které se u nás v exekučním řízení užívají.

Systém státních exekutorů je lepší pro věřitele, dlužníky i samotné exekutory. Pro lidi, kteří si z exekuce udělali obchod s lidskou bídou je samozřejmě likvidační. Vláda by si teda měla uvědomit, koho chce vlastně chránit, jestli tyto lidi nebo běžné občany.

Spravedlnost je pro mě zkrátka příliš vysokou hodnotou, než abychom ji obětovali pod falešným heslem, že “oni si ti dlužníci nic lepšího nezaslouží”.

Dluhy se musí platit, ale nesmí lidem ničit život!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace