Černoch (Úsvit): Recept na problémy českých exekucí - našli jsme řešení

16.02.2015 16:33

Exekuce zasahuje denně do života milionům občanů České republiky. Proto pokládám řešení problematiky spojené s prováděním exekucí za jednu ze svých priorit.

Černoch (Úsvit): Recept na problémy českých exekucí - našli jsme řešení
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Jsem velmi rád, že se podařilo vytvořit Pracovní komisi k problematice postavení exekutorů a exekučnímu řádu. V této komisi jsou zástupci Ministerstva spravedlnosti, zástupci stran Parlamentu ČR napříč politickým spektrem a dalších subjektů, jako je například Člověk v tísni, Soudcovská unie nebo exekutorská komora. Cílem této skupiny je najít řešení pro problémy spjaté s prováděním exekucí, prioritně pak ukončení obchodování s dluhy. S potěšením mohu konstatovat, že tato skupina má za sebou velmi pozitivní výsledky.

Do sněmovního tisku se nám například podařilo zanést, aby při dlužné částce do 50 000 Kč nebyla dlužníkovi prodána „střecha nad hlavou“. V současnosti bylo totiž velkým problémem, že docházelo k exekučnímu prodeji nemovitého majetku i při zcela minimálních dlužních částkách. Tento bod se nám tak podařilo vyřešit.

Dále jsme také rozšířili seznam předmětů, které exekutor nesmí zabavit při provádění tzv. mobiliární exekuce. Jedná se například o dětské hračky a školní pomůcky. Zároveň nesmí být zabaveny věci osobní a vzpomínkové povahy, jako jsou snubní prstýnky. Dosáhli jsme i toho, aby nemohlo být zabaveno ani běžné vybavení domácnosti, jako je kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, postel a stůl. Exekutor nové nesmí zabavit ani několik let staré spotřebiče jako jsou ledničky, pračky a sporáky.

Do sněmovního tisku se nám také podařilo zanést, aby nebyly zabavovány věci v hodnotě do 1000 Kč.

Dalším problémem je i dohled nad exekutory. Ten doposud prováděly okresní soudy. Ukázalo se však, že se jedná o velmi neefektivní řešení. Proto jsme do návrhu změny exekučního řádu zanesli, aby byl tento problém řešen jak po finanční, tak i po legislativní stránce. Nově by tak dozor nad exekutory vykonávaly krajské soudy, respektive předseda krajského soudu v místě teritoriální působnosti daného exekutora. Aby existoval i prostředek pro kontrolu toho, zda tuto činnost provádí předseda krajského úřadu řádně, bude jednou ročně předkládat zprávu o své práci v této oblasti.

Kromě těchto legislativních řešení k návrhu na změnu exekučního řádu se i já osobně snažím pomáhat lidem, kteří mě oslovili a u kterých je důvodné podezření na provedení neoprávněné exekuce. Jedná se o velmi silné životní příběhy. Již několikrát jsem proto podnikl potřebné kroky k tomu, abych pomohl k nápravě těchto velmi smutných případů. Pravdou totiž je, že jakmile se jednou dostanete do dluhové spirály, jen těžko z ní naleznete cestu ven.

Před časem mě například oslovila mladá maminka tří dětí a vyprávěla mi její příběh spojený s exekucemi. Před několika lety ztratila doklady a zůstal jí jen pas. Tuto ztrátu samozřejmě nahlásila příslušným úřadům. Záhy potom ji přišlo domů upozornění, že jela v pražské MHD načerno, přitom byla celou dobu v místě svého bydliště. Odvolávala se, ale nepomohlo to, a tak dlužnou částku byla nucena uhradit. Po několika letech se však situace opakovala a jí přišlo do schránky upozornění, že byla čtyřikrát přistižena při jízdě načerno. Opětovně se odvolávala a poté byl několik let klid.

Před třemi lety ale u jejího domu zazvonili exekutoři s tím, že jsou oblepit zabavené předměty. Samozřejmě je vůbec nezajímalo, že byt je napsán na manžela a že v domácnosti jsou především jeho věci a věci jeho rodičů. Odvezli si počítač a fotoaparát. Vyhrožovali jí i tím, že jí zabaví nábytek. Následně této paní přišel do schránky dopis, ve kterém ji exekutor informoval o tom, že věci půjdou do dražby. Za kolik byly věci vydraženy, jí nikdo nechtěl sdělit. Nakonec byl do dražby dán i její pozemek, který byl prodán za 80 000 Kč. Hned na to jí přišel další dopis, ve kterém stálo, že její dluh je tímto uhrazen a vše je tedy v pořádku.

Těsně před porodem k ní však přišli exekutoři znovu. Když jim paní sdělila, že je vše uhrazeno, že na to má doklady a že je jen přinese, exekutoři na ni byli opravdu sprostí a šel z nich strach. Obyčejná lidská ohleduplnost k těhotné ženě prostě nebyla namístě. Když jim dokumentaci ukázala, exekutoři si to ověřovali a zjistili, že tato paní je v právu. Ani se jí neomluvili a odešli.

Exekuce by měla být za všech okolností prováděna lidsky. Rozhodně by nemělo docházet k podobným excesům. V tomto případě došlo i k tomu, že byly informace o exekuci této rodiny umístěny v obecní vývěsní tabuli. Exekutor má na to sice ze zákona právo, ale z hlediska určitého taktu by tak činit nemusel. Obzvláště pak, když se jedná o malé město a o exekuci pak ví každý, kdo tam žije. Myslím, že je to v tomto ohledu osobní a soukromá věc.

Pracovní komise k exekucím bude nadále projednávat tuto problematiku a bude se snažit opět dosáhnout pozitivních řešení a návrhů, které povedou k eliminaci takových případů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.