Černoch (Úsvit): Registrační pokladny jsou Babišův nesmysl. Šikana živnostníků

05.03.2015 17:01

Že pro pro ministra průmyslu a obchodu pana Mládka z ČSSD jsou živnostníci parazité, už nám ukázal ve svém známém projevu. Nyní se ale zdá, že jsou trnem v oku nejmocnějšímu a vlastně asi jedinému oligarchovi v zemi. Jinak si nedovedu vysvětlit bič, který na ně chystá. Online registrační pokladny. Argumentů, jak živnostníci vysávají systém a prohýbají se pod tíhou všech výhod, které narozdíl od zaměstnanců mají, bylo těmito vládnoucími stranami vypouštěno do éteru už víc víc než dost.

Černoch (Úsvit): Registrační pokladny jsou Babišův nesmysl. Šikana živnostníků
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Já to vidím jinak. V první řadě jsou to osoby, které se dokážou o svoje živobytí postarat samy a nezatěžují stát žádnými sociálními nároky. Jsou to osoby, které za veškeré své ekonomické počínání od A do Z ručí absolutně vším, co mají. Jsou to lidé, kteří investují svého tvůrčího ducha do rozvoje své obživy a místo toho, aby čekali na volné místo na trhu práce, často dokonce sami tato místa vytvářejí. 

Od státu nedostávají prakticky nic. Nemocenská je směšná, nemluvě o tom, že si ve většině případů nemohou ani žádné prostoje dovolit, dovolenou nemají , a když si volno udělají, je vždy neplacené a musejí si na něj nejen vydělat, ale musí si spolu s tím vytvořit i rezervu pro výpadek příjmu. A místo toho, aby byl stát za takové lidi vděčný, jsou jim trnem v oku.

Vraťme se alek tomu neuvěřitelnému nápadu s online registračními pokladnami. Zaplatíme za to úplně všichni, živnostníci nejvíc. Dnes už je jasné, že na celý systém neproběhne veřejná soutěž. Tudíž náklady na něj mohou být, a zcela jistě budou, astronomické. Toto zkrátka bude pouze průšvih, do kterého proteče obrovské množství peněz, navíc nekontrolováno komu a kam. K tomu se dá předpokládat, že projekt zaměstná minimálně stovky dalších státních úředníků, kteří budou měsíc co měsíc placeni z daní.

Živnostníci budou muset celou technologickou část uhradit ze svých příjmů. Dovedu si také živě představit, jak stánkař na farmářském trhu v Horní Dolní čeká u každého párku v rohlíku nebo natočeného piva na online kód z tohoto Babišova nesmyslu.Tady chce pan Babiš najít těch 200 mld, které svým nebohým voličům sliboval? Myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že nás to bude nakonec stát mnohonásobně víc. Často byla v souvislosti s tímto projektem slyšet slova o inspiraci z okolních zemí, zejména z Chorvatska. Jednak nechápu, proč bychom se měli inspirovat od země s ekonomikou na hraně krachu, navíc systémem, který tam nikomu nic nepřinesl. Na závěr bych ale rád zmínil ještě jedno hledisko, o kterém se taktně mlčí.

Určitý výběr úředníků, bude mít v reálném čase dohled absolutně nad jakýmkoliv obchodem. Bude v reálném čase vědět, kdo od koho, za kolik a co nakupuje, kdo komu, za kolik a co prodává. Takto okamžitá data se stanou ve svém principu okamžitě prolomením jakéhokoliv obchodního tajemství, okamžitým vyzrazením jakékoliv obchodní strategie a jejich zneužití na konkurenčním trhu bude prakticky nekonečné. Toto opravdu chceme? Myslím, že je čas se důrazně ptát. Potřebujeme opravdu zlikvidovat tu část občanů, kteří se o sebe dovedou postarat sami? Potřebujeme, aby úřednický výběr patřící pod našeho vládnoucího oligarchu měl dohled nad všemi transakcemi malého a středního podnikání? Opravdu chceme, aby živnostníci pod tíhou byrokracie houfně svoje podnikání rušili a začali natahovat ruce ke státu?

Naopak. Tyto živnostníky musíme podporovat a udělat maximum, aby měli dobré podmínky pro své podnikání. Aby nemuseli bojovat se stále větší byrokracií a nesmyslnými náklady. Rezervy hledejme například ve stále rostoucích a neudržitelných nákladech státu, ve vyvádění zisků do offshorových rájů atd.

Je mnohem snazší šikanovat malé, než velké a mocné. My ale za ty malé živnostníky bojovat budeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Černoch

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…