Černoch (Úsvit): Státní dohled nad exekucemi? Ministryně ho smetla ze stolu

13.12.2014 15:44

Při středečním schvalování státního rozpočtu došlo k tomu, co čekal jen málokdo. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) na poslední chvíli shodila ze stolu společný návrh opozice a koalice, který měl zaručit zvýšení státního dohledu nad exekutory.

Černoch (Úsvit): Státní dohled nad exekucemi? Ministryně ho smetla ze stolu
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Tento krok odůvodnila jednoduše tím, že na to nejsou finanční prostředky. Jako člen Ústavně právního výboru vím, že tento návrh byl tímto výborem důkladně projednán bez jakýchkoli problémů a počítali jsme s jeho prosazením. Nedovedu tedy pochopit náhlou reakci paní ministryně. Její odůvodnění, že je to kvůli finančním prostředkům, je pro mě neakceptovatelné.

Exekuce jsou přitom problémem, který v České republice trápí více a více lidí. Málokdo si však uvědomí, jakému riziku se vystavuje, když si například bere půjčku, když nezaplatí poplatek za odpad, nebo případně pokutu za jízdu načerno. Pokud totiž dluh, což je často velmi malá částka, není zavčasu uhrazen, může vymáhaný obnos kvůli právním a exekučním nákladům překročit původní dluh, a to dokonce více, než desetkrát.

Do exekuční pasti se tak často dostávají i děti, za které rodiče neplatí odpad, či nezaplatí pokutu. Týká se to především dětí z dětských domovů, které jsou tímto problémem postiženy nejvíce. Návrh zákona, který by měl těmto absurdním situacím zamezit, poslala Sněmovna do druhého čtení.

Vyhláška Ministerstva spravedlnosti, která je platná od července, sice snížila odměny advokátů za právní služby, předcházející řízení, které pak většinou končí exekucí, ale stále to není dostatečně efektivní řešení. Ministryně spravedlnosti tím chtěla zamezit obchodování s malými pohledávkami. Pro lidi postižené exekucí je to ale jen jeden z mnoha kroků, které je nutné pro zlepšení jejich situace podniknout.

V loňském roce bylo v České republice zahájeno 714 000 exekucí. To je o 106 tisíc méně, než v roce 2012. Oproti roku 2011 dokonce o čtvrtinu méně. Toto snížení nastalo pravděpodobně v důsledku novely občanského soudního řádu a exekučního řádu. Exekutoři také převzali od soudů některé případy. Například od věřitelů, jako je Česká správa sociálního zabezpečení. Následně však byla tato řízení hromadně pozastavována. Na jednoho exekutora jich připadlo asi 200 až 300. Celkem se tedy jednalo o několik desítek tisíc případů.

Pokud se chcete i vy vyhnout problémům spojených s exekucí, buďte prosím obezřetní k následujícím několika bodům. Pokud zvažujete půjčku, vyberte si seriózního věřitele. Všechny pohledávky a dluhy plaťte včas. Pokud s tím budete mít jakékoli problémy, informujte o nich neprodleně svého věřitele. Následně se společně snažte najít řešení, které by bylo dobré pro obě strany. Pokud nastane situace, že Vám věřitel pošle předžalobní výzvu, snažte se s ním domluvit na tom, jakým způsobem budete dluh splácet. Jestliže už došlo k soudu, a ten rozhodl, že je dluh oprávněný, máte právo se proti němu odvolat. Odvolat se můžete i v případě, když už soud rozhodne o exekuci. Návrh na zastavění exekuce musíte podat do třiceti dnů. Pokud je přeci jen exekuce nevyhnutelná, snažte se zaplatit vše, co dlužíte exekutorovi předem. Tak mu zaplatíte jen polovinu nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…