Černochová (ODS): Členství v UNESCO nás každoročně stojí 30 195 000 korun

23.05.2017 18:49

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 5. 2017 k Vyjádření Poslanecké sněmovny k rezoluci UNESCO, pokračující v politizaci otázky Jeruzaléma

Černochová (ODS): Členství v UNESCO nás každoročně stojí 30 195 000 korun
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

Hodně z toho, co jsem chtěla na konto UNESCO, vám povědět já, tady řekl můj předřečník pan kolega poslanec Korte. Asi si vzpomenete, že jsem tady před vámi stála 19. října 2016, kdy jsem navrhovala podobné usnesení, které se týkalo rezoluce schválené výkonnou radou Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu. Tato rezoluce byla pod číslem 200EX/PD/DR.25.2REV, která upírala historickou vazbu mezi židovským národem a mezi Zdí nářků a Chrámovou horou v Jeruzalémě. Tehdy k mému milému překvapení Poslanecká sněmovna přijala tento můj návrh usnesení, odmítla rezoluci, to usnesení znělo, že vyjadřuje zásadní nesouhlas s rezolucí schválenou, odmítá tuto rezoluci, která se nesla v nenávistném protiizraelském duchu, přičemž také pomíjí nejen židovské, ale i křesťanské vazby na svatá místa v Jeruzalémě. Použité formulace odporují neutrálnímu a mírotvornému charakteru Organizace spojených národů, diskreditují organizace UNESCO a v důsledku posilují v mezinárodním měřítku antisemitské tendence. Za třetí jsme přijali, že vyzýváme vládu, aby na základě dlouhodobých přátelských vztahů mezi Českou republikou a státem Izrael využila všech prostředků a příležitostí k vyjádření negativního stanoviska České republiky k této rezoluci. Zároveň jsme v bodě 4 požádali vládu jako Poslanecká sněmovna, aby prostřednictvím Stálé delegace České republiky při UNESCO a prostřednictvím zástupce České republiky v Ekonomické a sociální radě OSN nehlasovala pro předmětnou rezoluci a protestovala proti politizaci UNESCO.

Ano, toto proběhlo 19. října 2016, následně část poslanců byla součástí delegace předsedy Poslanecké sněmovny pana Hamáčka, kde jsme našim přátelům ať už z Knesetu nebo izraelskému premiérovi toto usnesení slavnostně předávali.

Bohužel v tom mezičase, a já říkám bohužel, naše vláda neudělala vůbec nic. Mě mrzí a říkám to tady zcela otevřeně, že toto usnesení nemá jednu další část, která mně tam chybí. Čímž neříkám, že klub občanských demokratů toto usnesení nepodpoří. Ale budeme chtít hlasovat o jednotlivých návrzích odděleně a chceme, aby se hlasoval i náš návrh.

Víte, byla to Občanská demokratická strana, která tady při projednávání rozpočtu pro rok 2017 navrhovala a navrhovala to Ministerstvu kultury, ano, ministru kultury, které je ze stejné strany jako pan místopředseda Poslanecké sněmovny Bartošek, který je navrhovatelem tohoto usnesení - tak Občanská demokratická strana navrhovala Ministerstvu kultury, aby odmítlo platbu členského příspěvku UNESCO, protože to tady nezaznělo a to je podle mého názoru ta jediná možná sankce vůči této organizaci, že ji prostě přestaneme podporovat finančně. A pokud nevíte, kolik nás členství v této organizaci v tom příspěvku každý rok stojí, tak pro rok 2017 to, kolegyně a kolegové, je 30 195 000 korun!

Členové vládní koalice, myslíte si, že byste nebyli schopni tyto finanční prostředky utratit efektivněji? ODS navrhovala, aby se tyto finanční prostředky převedly do obrany a bezpečnosti, konkrétně jsme navrhovali, aby to bylo na podporu kybernetické bezpečnosti, vy jste tehdy náš návrh neodhlasovali. Ale já dneska věřím a mám naději, že pokud navrhnu v podrobné rozpravě toto usnesení, tak že se k němu dnes připojíte. Protože ano, můžeme se jako Poslanecká sněmovna odmítavě vyjadřovat ke všemu, co tady říkal kolega Bartošek i pan zpravodaj Čihák - já s nimi naprosto souhlasím. Ale na druhou stranu je to málo! To usnesení je slaboučké. My skutečně potřebujeme, aby tam byla nějaká represe vůči této organizaci. A myslím si, že jediná možná represe je skutečně udělat to, co už udělaly některé jiné země, kdy se oprávněně naštvaly z toho důvodu stejného jako my dnes, že z UNESCO se stává politická organizace. Z tohoto důvodu už celá řada zemí, i evropských zemí neplatí UNESCO příspěvky.

Takže já bych očekávala od kolegů, vládních poslanců, že podpoří rozšíření toho návrhu o náš návrh, tedy abychom dali do toho požadavku na vládu, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby zastavila veškeré platby členských příspěvků České republiky organizaci OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO ze státního rozpočtu et cetera. Usnesení načtu následně v podrobné rozpravě. A pokud skutečně dneska chceme udělat nějaké gesto, ne pouze slovní, tak udělejme to, o co jsem vás prosila už v měsíci prosinci.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…