Černochová (ODS): Je ironické, že se ministr kultury chová jako největší nácek

27.05.2020 10:48

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny 27. května 2020 – Postoj Poslanecké sněmovny k vzájemným vztahům ČR a Státem Izrael

Černochová (ODS): Je ironické, že se ministr kultury chová jako největší nácek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Dobré ráno, dámy a pánové, vážený pane premiére.

Pevně věřím, že i tuto debatu o programu sledujete. Kdybyste byl v sále, otočila bych se na vás a zeptala bych se vás, jestli vám přijde zcela normální, že váš ministr vlády, ministr kultury se v článku, který tady byl diskutován včera při našem pokusu s kolegou Janulíkem zařadit tento bod do programu, a týkal se Izraele, já jsem ten bod nazvala Postoj Poslanecké sněmovny k vzájemným vztahům mezi ČR a Státem Izrael, kolega Janulík jinak. Jeho návrh prošel, ale nezařadili jste nám ho na určitý čas a den, takže se o to pokusím dnes. A skutečně musím říct, že jsem se velmi rozhořčila, když jsem si přečetla, že si ministr vaší vlády neslevil po tom sobotním článku, naopak přilévá další olej do ohně a vyjádřil se pro server Novinky.cz pan ministr kultury Lubomír Zaorálek v argumentaci takto: Ministr Zaorálek, který mimo jiné přirovnal Palestince k Čechům, kteří v minulosti zabrali Němci a dále řekl: Je naší povinností zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který stíhal opakovaně Československo ve 20. století.

Vážení kolegové, jestli se na něco dá použít krásné židovské slovo chucpe, tak je to toto. Ptám se vás, pane premiére, jak je možné, že ministr vaší vlády si dovolí něco tak absurdního konstatovat veřejně v novinovém článku. Dostala jsem dopis zástupců židovských organizací, kteří jsou tímto velmi pobouřeni a považují - cituji: za krajně nepřípustné a nepřijatelné, aby ministr kultury České republiky přirovnával nacistické Německo a jeho okupaci Československa k chování Izraele vůči Palestincům. Takový výrok navíc hrubě uráží památku na tři sta tisíc umučených židovských obětí německých okupantů. Vůči Izraeli jako židovskému státu je mimořádně necitlivý.

Dále zástupci židovských organizací píší: Je s podivem, že vzdělaný diplomat - tím myslí pana Zaorálka, nepřítomného - srovnává nacistickou okupaci s preventivní vojenskou operací židovského státu v roce 1967, která jakkoli je problematická, zamezila další eskalaci konfliktu.

Ani okupace vojsky Varšavské smlouvy z roku 1968 takto neobstojí, protože se jednalo o agresi cizí mocnosti, která zvrátila vnitropolitický demokratický vývoj v naší zemi. O to přece v případě Palestinců vůbec nejde. Nejde tady jen o hrubé zkreslování historie, ale i o používání prvoplánových a ve své podstatě lživých -

Vážený pane premiére, žádám vás, abyste skutečně nějakým způsobem panu ministrovi vysvětlil historické konsekvence, panu ministrovi kultury, podotýkám, kultury, bývalému ministrovi zahraničních věcí, a aby dál nešířil ostudu České republiky v zahraničí takovýmito bezprecedentními výroky.

Víte, co je dneska za den? Dnes je 78 let od významného aktu, operace Anthropoid, dnes je tomu 78 let, kdy byl spáchán útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Je naprosto ironické, že pan ministr kultury se v těchto dnech chová jako ten největší nácek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.