Černochová (ODS): Kapacitu na vlastní psí útulek naše městská část nemá

26.11.2018 12:07

Městská část Praha 2 se letos připojí ke světovému svátku dárcovství, známému jako Giving Tuesday. Slaví se vždy první úterý následující po Dni díkůvzdání a účastní se ho tisíce osob, firem a organizací ze 150 zemí. Praha 2 je vůbec první městskou částí, která se rozhodla tento projekt podpořit. Charitativní sbírka bude zahájena v úterý 27. listopadu 2018 v 11:00 na vánočních trzích na náměstí Míru a potrvá po celý advent.

Černochová (ODS): Kapacitu na vlastní psí útulek naše městská část nemá
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Do Česka přišel Giving Tuesday v roce 2016 díky iniciativě Asociace společenské odpovědnosti. Každý si může vybrat příjemce své dobročinnosti. Městská část se rozhodla podpořit dva psí útulky veřejnou sbírkou psího krmiva, hraček a dalších potřeb. Sbírku zahájí v úterý 27. listopadu v 11.00 starostka Jana Černochová na náměstí Míru. Právě zde, poblíž stánků Neziskových organizací v rámci oblíbených adventních trhů, bude umístěna sběrná nádoba – a to až do 23. prosince, kdy trhy končí.

„Myslím, že co se osvěty, soužití lidí se psy v centru města či úklidu ulic a parků týče, děláme toho hodně. Pro pejskaře Prahy 2 pořádáme pravidelně i Psí den či výcvikové poradny. Ale kapacitu na vlastní psí útulek naše městská část nemá. Rozhodli jsme se proto v kampani Giving Tuesday podpořit dvě soukromá zařízení,“ říká starostka Jana Černochová. Jedno provozuje už dvacet let v Praze 12 paní Jaroslava Kladivová a jsou tu hlavně starší pejskové z množíren. Druhým je miniazyl Voříškov, který na okraji Prahy založily dvě mladé dámy a našly už nový domov desítkám psů. Jana Černochová každému z útulků věnuje pětikilový pytel granulí, zakoupený v ZOO Bohouš v Rumunské ulici, a po ukončení sbírky doveze vybrané předměty osobně na obě místa.

Praha 2 je vůbec první z městských částí, která se do kampaně Giving Tuesday zapojila. „Městská část Praha 2 je skvělou ukázkou, že filantropie může být přirozenou součástí veřejné správy. Moc si toho vážíme a doufáme, že bude pro další ročníky svátku dárcovství Giving Tuesday inspirací i ostatním,“ uvádí Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka pořádající Asociace společenské odpovědnosti.

„Letos prvně pomůžeme opuštěným psům, jinak je ale pro Prahu 2 charita samozřejmostí. Ať už ve smyslu vlastních projektů, nebo těch, které podporujeme. Na přelomu roku jsme založili zcela ojedinělý Nadační fond Dvojka srdcem, fungující na solidaritě našich úspěšných obyvatel a podnikatelů s těmi méně šťastnými. Díky němu se nám už podařilo pomoci jedenácti lidem. A například právě teď máme na radnici stromeček ozdobený dětskými přáními, kterým upozorňujeme na sociální projekt Ježíškem po celý rok společnosti Zajíček na koni,“ dodává místostarostka pro sociální oblast Alexandra Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …