Černochová (ODS): Návrh je výsledkem dlouhodobé debaty ve sněmovně napříč politickým spektrem

05.12.2016 18:40

Návrh novely Ústavy ve věci vysílání vojáků do zahraničí je nezbytnou reakcí na proměnu bezpečnostního prostředí. Věřím, že ji schválíme hladce.

Černochová (ODS): Návrh je výsledkem dlouhodobé debaty ve sněmovně napříč politickým spektrem
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

Vláda dnes projednala návrh novely Ústavy ČR ve věci vysílání vojáků do zahraničních operací, která by měla umožnit pružnější reakci ozbrojených sil ČR na neočekávané bezpečnostní incidenty a výzvy. Byť je stanovisko vlády k tomuto návrhu poněkud zdrženlivé, a to i přesto, že mezi jeho iniciátory jsou spolu se mnou i ministr obrany Stropnický a předseda Poslanecké sněmovny Hamáček, vnímám jej jako pozitivní signál a impuls k tomu, abychom nad tímto návrhem nalezli shodu napříč politickým spektrem.

Jsem přesvědčena, že tato změna je velmi žádoucí a nezbytnou reakcí na zásadní proměnu bezpečnostního prostředí. Umožní jednak flexibilně naplňovat náhlé a naléhavé požadavky vyplývající z našich spojeneckých závazků v rámci NATO (např. vyslat vojáky k účasti na operacích tzv. sil velmi rychlé reakce), ale i EU či OSN. Dále také nově umožní vyslat jednotky ozbrojených sil na území jiného státu za účelem záchrany zde zadržovaných občanů ČR coby rukojmích.

Návrh novely sice zdánlivě posiluje v otázce vysílání ozbrojených sil ČR a schvalování pobytu cizích vojsk na našem území pozici exekutivy, respektive vlády, nicméně důležité je, že i nadále zůstává zachována silná kontrolní pravomoc Parlamentu a jeho nepopiratelná kompetence toto rozhodnutí zvrátit prakticky ihned. Za důležité pak v neposlední řadě považuji to, že návrh je výsledkem dlouhodobé debaty na půdě Poslanecké sněmovny, a to jak za účasti zástupců resortu Ministerstva obrany, tak řady ústavně-právních kapacit. Pevně věřím, že i to bude faktor, který povede k hladkému schválení této novely a že se podaří ji prosadit ještě do konce aktuálního volebního období.

Jana Černochová
expertka ODS pro obranu
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…