Černochová (ODS): Návrh na nasazení českých vojáků v zahraničí by měla předkládat vláda s důvěrou

12.04.2018 8:35

Vláda v demisi schválila „Návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v letech 2018 až 2020 s výhledem na rok 2021“ (mandát pro zahraniční operace).

Černochová (ODS): Návrh na nasazení českých vojáků v zahraničí by měla předkládat vláda s důvěrou
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Občanská demokratická strana vždy podporovala a podporuje působení českých vojáků v zahraničních operacích, protože je přesvědčena, že to přispívá k vyšší bezpečnosti České republiky a jejích občanů. Armáda ČR a vojáci z dalších složek svými aktivitami v operacích nejen posilují spojenecké vazby, pomáhají s řešením konfliktů a stabilizací válečných oblastí, ale zároveň získávají neocenitelné zkušenosti.

Přesto považujeme za principiálně špatné, že mandát pro působení našich vojáků v zahraničí a plánované navýšení jejich počtů hodlá předložit Parlamentu vláda, která je v demisi. A to i s ohledem na skutečnost, že stávající mandát pro působení jednotek AČR a dalších složek v zahraničí je platný do konce roku 2018 a schválení nového mandátu není tedy urgentní záležitostí a může počkat na vládu s důvěrou Sněmovny.

Je zároveň nepochopitelné a zarážející, že rozpočet Ministerstva obrany na rok 2018, který byl schválen v prosinci loňského roku, s navýšením sil v zahraničí nepočítal, pročež bude nutné nalézt v rozpočtu resortu několik set milionů korun na pokrytí zvýšených výdajů.

Již při projednávání předběžné informace ministryně obrany o novém mandátu na schůzi výboru pro obranu koncem března 2018 jsem jasně deklarovala, že pokud bude materiál do Parlamentu předkládat vláda v demisi, ODS nebude blokovat jeho projednání, ani hlasování o něm, ale nebude aktivně hlasovat pro jeho schválení. Je patrné, že tato informace bohužel nebyla vládou v demisi vzata v potaz, a proto jsme bohužel nuceni postupovat v souladu s touto naší deklarací. V okamžiku, kdy vznikne vláda s důvěrou Sněmovny, je ODS připravena velice flexibilně a urychleně návrh mandátu na léta 2018 až 2020, se kterým nemáme po obsahové stránce problém, urychleně schválit.

Jana Černochová
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS
předsedkyně výboru pro obranu PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.