Černochová (ODS): Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je až příliš silné

07.02.2019 22:41

Komentář na facebookovém profilu k tématu nasazení speciálních armádních sil do sledovací akce celní správy.

Černochová (ODS): Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je až příliš silné
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Ani dnešní jednání výboru pro bezpečnost a vystoupení ministryně financí Schillerové a ředitele Celní správy Poulíčka mě nepřesvědčily o tom, že v této kauze vše proběhlo podle zákona. Pan ředitel Poulíček dnes mj. nepřímo verifikoval, že žádost celníků o součinnost podle trestního řádu (TŘ) skutečně existuje. Problém tkví v tom, že příslušné ustanovení TŘ lze uplatnit pouze na spolupráci policejních orgánů, což armáda a její speciální síly rozhodně nejsou. Může jít tedy nejen o porušení základních státoprávních principů, ale i potenciální zmaření vyšetřování neoprávněným získáním důkazů. Ba co víc, pokud byli vojáci pod záminkou „cvičení“ nasazeni pro účely sledování osob podle TŘ, bylo to protizákonné, neboť operativně pátrací prostředky může používat opět pouze policejní orgán.

Z hlediska základních práv a svobod je použití těchto prostředků mimořádně invazivním zásahem. Podezření ze zneužití nejelitnější složky naší armády je v tomto případě až příliš silné. Je proto povinností nás, poslanců se touto věcí nadále zabývat.

Odkaz na pořad ČT24  ZDE.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…