Čertík (Svobodní): Společná evropská stráž? Děkuji, nechci!

19.12.2015 20:19

Evropská komise představila zcela nový plán, který má zabránit pronikání statisíců nelegálních migrantů na území Schengenského prostoru. Plán je jednoduchý: hlubší integrace a další omezení pravomocí národních států. V rámci agentury FRONTEX (ano, té agentury která slouží v podstatě jako velmi drahá taxislužba nelegálních migrantů do jižních států Evropy) by měla být vytvořena speciální jednotka. Tato jednotka by se měla skládat z až dvou tisíc pracovníků a k jejímu nasazení by mohlo dojít i přes námitky státu, na jehož území by operoval. Evropský komisař pro migraci (ano, čtete dobře), vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopoulos velmi trefně poznamenal: „Co vytváříme, je více Evropy“.

Čertík (Svobodní): Společná evropská stráž? Děkuji, nechci!
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Pokud se někdo uhání výrazem „více Evropy“, znamená to omezení suverenity národních států, porušení principu subsidiarity a více nařízení. Premiér Sobotka a ministr zahraničí Zaorálek však tento krok s velkým nadšením vítají. V praxi se však může stát absurdní situace, že tato speciální jednotka se může stát pouhým doprovodem osob, nelegálně překračující hranice až do cíle jejich cesty skrze státy Schengenského prostoru. Přeshraniční policejní spolupráce by měla být dobrovolná v rámci kooperace suverénních států. Například spolupráce členů skupiny V4 na maďarských hranicích.

Obhájci tohoto systému vidí možnost nasazení Společné evropské stráže v Řecku. Tento krok by podle nich měl snížit počet nelegálních migrantů. V podstatě je ale Řecko „failed state“. Země, která prochází politickou i ekonomickou krizí, která absolutně neplní povinnost hlídat hranice Schengenského prostoru. Tato čninnost je však financována EU, respektive daňovými poplatníky z celé Evropy. Jako levnější, praktičtější řešení je možnost dočasného vyloučení Řecka z Schengenského prostoru. Ale Společná evropská stráž omezující suverenitu, zasahující do vnitřních věcí národních států? Děkuji, nechci!

Jan Čertík

místopředseda Svobodných v Libereckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce