Červenka (Svobodní): BIS má co vysvětlovat

03.04.2016 9:19

Způsobem, jakým nám prezentuje aktuální „kauzu Babiš“ Svobodné fórum, právě probíhá mediální manipulace.

Červenka (Svobodní): BIS má co vysvětlovat
Foto: svobodni.cz
Popisek: Miroslav Červenka, Svobodní

Budu asi patřit mezi poslední, kdo by se ve veřejné diskusi chtěl postavit za Andreje Babiše, ale jako nekompromisní zastánce „padni komu padni“, zejména v politice, nemohu nechat bez komentáře následující článek o vpravdě kontroverzním ministru financí uveřejněný na Svobodném fóru: http://svobodneforum.cz/tajna-analyticka-zprava/. Ano, máte pravdu, sám nemám rád užívání dehonestujících adjektiv právě typu „kontroverzní" a také „populistický“ či „extremistický“, ale nemohu si prostě pomoci, Andrej Babiš díky propojení své funkce/práce/čerpání dotací /minulosti/způsobu vystupování dle mého význam adjektiva „kontroverzní“ přímo ztělesňuje. Proč mi tedy vadí zmíněný článek? V menší míře kvůli redakci Svobodnéhofóra, která dělá sice „jenom svoji práci“, ale nemohu si odpustit rýpnutí, že publikování tohoto článku je po mém soudu v rozporu se záhlavím zmíněného internetového deníku, v němž v annonci na sbírku, mající umožnit jeho další činnost stojí: „Svobodné fórum brání českou společnost proti manipulaci“. Jak asi jinak vypadá mediální manipulace než publikování takto závažného textu bez uvedení autora/zdroje informace? Chápu, že je to v daném kontextu nemožné kvůli jeho potenciálnímu ohrožení v zaměstnání, ale přece jenom i v redakci Svobodného fóra by měli mít jasno, že publikací takovýchto materiálů hrubě porušují politické princip nestrannosti médií, snažících se alespoň v minimální míře měřit všem stejným metrem. Proč? Je přece evidentní, že redakce neexistuje ve vzduchoprázdnu, nýbrž působí v souvislostech svých předchozích článků, polické orientace redaktorů, charakteristickém okruhu čtenářů a někdo z tajné služby si ji kvůli tomu pro své sdělení vybral.

Tím se dostávám k hlavnímu terči mé kritiky – tajné službě. Její podstatu a smysl existence vystihují právě propojení podstatného jména „služba“ s přídavným „tajná“. Protože v článku není nepochybně záměrně uvedeno, z které tajné služby publikovaný dokument unikl, mohou být sice v podezření minimálně všechny tři zpravodajské služby České republiky, ale jelikož se dvě z nich specializují spíše jinam než na českou politickou scénu(vojenské zpravodajství a zahraničí), lze zřejmě oprávněně spekulovat o autorství někoho z okruhu Bezpečnostní informační služby(BIS). Její poslání a způsob fungování jsou popsány ZDE

Najde-li v popisu někdo cokoliv o tom, že má tajná služba své utajované informace předávat médiím, má u mne láhev kvalitního vína + večeři v „michelinské" restauraci. Dělat to samozřejmě nesmí a dělá-li něco takového, pak takováto činnost ohrožuje nejzákladnější atributy její podstaty – nestrannost a důvěryhodnost, k čemuž v tomto konkrétním případě zajisté došlo.

Vedení BIS má rozhodně co vysvětlovat

Chápu přitom pohnutky všech zúčastněných, v prvé řadě bezmoc tváří v tvář šířící se moci člověka, o němž vím, že lže a svým jednáním může ohrozit demokratické základy státu, kterému tajná služba slouží. Nemohu si však pomoci, ale toto není stále dostatečným důvodem k překročení zákonem stanovených pravidel fungování tajné služby. O praktickém využití jejich informací totiž nemá rozhodovat pokoutní komunikace jejího analytika s vcelku jasně politicky orientovaným novinářem, nýbrž k tomu ze zákona určené orgány. A to vůbec pomíjím možnost, že je publikovaný dokument falzem.

Způsobem, jakým nám prezentuje aktuální „kauzu Babiš“ Svobodné fórum, právě probíhá mediální manipulace. Poslední, čemu tajné služby mají sloužit, je totiž politický boj znesvářených stran a mocenských skupin. Bylo by naivní se domnívat, že ministr financí je jediným politikem, na něhož byla vypracována analytická zpráva. Byl-li by jediným, BIS by měla vysvětlit, co ji vedlo k tomu, že právě on byl takto na rozdíl od ostatních politiků „poctěn“. Ale i není-li Babiš jediným, má BIS co vysvětlovat. Zejména by měla zdůvodnit, na základě jakého klíče vybírá politiky hodné vypracování analytické zprávy. Důležitá je rovněž odpověď na otázku, zda nemůže tento proces nějak ovlivnit politická konkurence analyzovaného? Nebo BIS prostě píše spisy na všechny?! Tady prostě něco smrdí!

Dny příští možná alespoň trochu poodhrnou záclonu před děním v BIS. Její vedení má rozhodně co vysvětlovat. Nedílnou součástí vysvětlování bude nepochybně i hledání „krtka“ ve svých řadách. Jeho nalezení je v zájmu nás všech. Není to „statečný bojovník s oligarchy“, ale v lepším případě naivní hlupák, v horším politický aktivista/manipulátor(možná placený), který má napomoci změně politického uspořádání v naší zemi ve prospěch někoho. Proti oné změně ovšem nenamítám vůbec nic, odchod Andreje Babiše do politického záhrobí bych jenom uvítal, ale nikoli tímto způsobem. O mizení politiků mají rozhodovat voliči při volbách a nikoli fízlové a jejich „uniklé dokumenty.

Mgr. Miroslav Červenka

  • Trikolora
  • předseda Trikolora Ústecký kraj
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…