Červíček (ODS): Kraj jedná s autobusovými dopravci o novém znění smlouvy na veřejnou dopravu

05.02.2019 20:57

Nové smluvní podmínky na zajištění veřejné linkové dopravy v regionu vyjednává Královéhradecký kraj s autobusovými dopravci. K 31. březnu 2019 jich osm z jedenácti vypovědělo smlouvu.

Červíček (ODS): Kraj jedná s autobusovými dopravci o novém znění smlouvy na veřejnou dopravu
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Dle prvního náměstka hejtmana Martina Červíčka provoz veřejné autobusové dopravy v kraji ohrožen není. První schůzka s dopravci se uskuteční již tento měsíc.

„Veřejná autobusová doprava v Královéhradeckém kraji je zajištěna a funguje. A nepředpokládáme ani, že by autobusy přestaly jezdit od 1. dubna. Vypovězení smlouvy osmi dopravci z jedenácti znamená, že musíme vstoupit do jednání a snažit se uzavřít nové smlouvy, které budou řešit tuto mimořádnou situaci,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček s tím, že první jednání kraj naplánoval na druhou polovinu února.

Do této doby by dopravci měli předložit podklady, které jsou součástí takzvané ceny dopravního výkonu. V nich uvedou veškeré náklady, které souvisí s provozováním veřejné dopravy, tedy nejen mzdy zaměstnanců.

„Předpokládáme, že využijeme i naše data a budeme jednat o reálné ceně, která odpovídá našemu požadavku a zároveň nákladům dopravců,“ doplnil náměstek Červíček.

Dopravci vypověděli kraji smlouvu k 31. 3. 2019 z důvodu limitu zákona o veřejných zakázkách, kdy Královéhradecký kraj už není schopen dopravcům platit vícenáklady za hodinovou mzdu řidičů.

Vedení kraje v říjnu loňského roku vypsalo veřejnou soutěž na zajištění autobusové dopravy na dobu 10 let. „Tato soutěž vyjasní, jaké peníze bude kraj za autobusovou dopravu v následujících letech platit, a zamezí tomu, že budeme obdobné situace řešit v průběhu každého roku,“ dodal náměstek Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…