Červíček (ODS): Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy

04.04.2019 19:43

Královéhradecký kraj hodlá během roku investovat do silnic druhé a třetí třídy znovu rekordní sumu.

Červíček (ODS): Krajské silnice čekají letos investice za půl druhé miliardy
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Na téměř pět desítek stavebních projektů dokončených nebo zahájených v roce 2019 vynaloží 1,5 miliardy korun. V plánu je rekonstrukce 89 kilometrů silnic a 11 mostů.

Z roku 2018 přechází do letoška 21 staveb v hodnotě přes 600 milionů korun. Letos kraj zahájí 27 staveb v hodnotě téměř 900 milionů korun (prostavěno v roce 2019). Hodnota staveb, které přecházejí do roku 2020, respektive 2021 je dalších zhruba 600 milionů korun.

„Královéhradecký kraj už třetí rok v řadě investuje do svých silnic částku kolem miliardy korun. V minulosti do silnic druhé a třetí třídy nešel dostatek financí a jejich stav tomu odpovídá. Mezi nejvýznamnější dopravní stavby zahájené letos patří obchvaty Opočna a Domašína na Rychnovsku nebo rekonstrukce silnic z Hostinného do Rudníku, z Prkenného Dolu do Královce nebo silnice v Horním Kostelci na Náchodsku,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za dopravu a silniční hospodářství.

Stejně jako loni, více jak 600 milionů korun na dopravní investice pokryje Integrovaný regionální operační program (IROP), který letos financuje 14 projektů, z toho devět zahajovaných. Nejnákladnější stavbou z IROPu je přeložka silnice II/286 Jičín, Robousy – Valdice, kde se letos prostaví 130 milionů korun. Částku přesahující 105 milionů korun si letos vyžádá první etapa rekonstrukce komunikace II/326 z Nového Bydžova do Bašnice.

Druhým nejvýznamnějším zdrojem je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Letos podpoří například první etapu rekonstrukce silnice v průtahu Malšovou Lhotou, která vyjde na téměř 50 milionů korun.

V rámci akce Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny jde letos do výstavby obchvatu Opočna 100 milionů korun.

Dalšími zdroji jsou Interreg V-A Česká republika – Polsko, Fond rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Operační program životního prostředí.

V roce 2018 Královéhradecký kraj realizoval 42 rekonstrukcí a 20 souvislých oprav silnic v objemu 93 kilometrů a 15 mostů. Vynaložil na to přibližně 1,1 miliardy korun. Mezi ty nejnákladnější stavby patřila druhá etapa rekonstrukce silnice II/298 Ledce – Opočno, nebo například stavba nového mostu ve Svinarech za 65 milionů korun, na který řidiči znovu vyjedou v květnu tohoto roku.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…