Češka: Zahrabáváme se v neuvěřitelném množství papíru

20.12.2017 16:11

Poslední dobou se nám tu rozmohl takový nešvar, a to, že nikdo nechce nic rozhodnout, zejména ne úředníci jakékoliv instituce a je jedno, zda jde o banku, městský úřad, či státní zařízení.

Češka: Zahrabáváme se v neuvěřitelném množství papíru
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Přiznejme si to, dnes už se nerozvíjíme, ale zahrabáváme se v neuvěřitelném množství papíru, úředních lejstrech a dokumentech. Poslední dobou se nám tu rozmohl takový nešvar, a to, že nikdo nechce nic rozhodnout, zejména ne úředníci jakékoliv instituce a je jedno, zda jde o banku, městský úřad, či státní zařízení.

Nechci a nebudu se zaobírat, zda jsou úředníci přetíženi. Většina z nich není, i když si myslí, že dřou, jsou jen uměle zaměstnaní.

Zde je zakopaný pes. Aby se obhájila pracovní místa, musejí si vymyslet i důvody pro jejich zachování.  Proto jsou kladeny stále se navyšující a mnohdy nesmyslné požadavky na banální věci, jsou vyžadovány zbytečné dokumenty a na každý úřední úkon je popsán stoh papírů.

Jistě si vzpomenete na své rodiče či prarodiče, kterým k evidenci všech dokladů souvisejících s bydlením stačil jeden sešit, ve kterém si uchovávali složenky a různé oznámení.   Byl-li problém, člověk skočil na OPBH (obvodní podnik bytového hospodářství). Konal-li člověk důrazně či lépe, měl-li známé, bylo to docela rychle vyřešeno a stačil na to 1 dokument (u rodinných domů byla situace trochu komplikovanější, tam musely být tři dokumenty + plány a geometrický plán území).

Za časů našich rodičů bylo třeba trochu tlačenky a mohli jste do 3 měsíců stavět, teda samozřejmě za předpokladu, že jste sehnali stavební materiál.

Dnes je materiálu všude dostatek, ale zase nedostatkové jsou razítka, kterých je v lepším případě třeba 15, v horší verzi klidně i 32 a to za skoro každé platíme a na evidenci dokladů související s bydlením mnohdy nestačí ani dva šanony.

Už jen na tomto případu je zřejmé, že hora papírů a papírování nám začíná přerůstat přes hlavu a to jen pro umělou zaměstnanosti v státních či polo státních institucí, to nemluvím o „soukromých“ společnostech s účastí státu, či společnostech, nad kterými stát vykonává dohled, jako jsou banky pojišťovny, telefonní operátoři, dodavatelé energií apod. Jen já sám za rok nashromáždím 1 krabici úředních papírů a druhou k mým dětem, kdy na každou kravinu ve škole či kroužku je potřeba potvrzení.

Je sice hezké, že stále slyšíme, že nám chtějí usnadnit a ulehčit život, že budeme vše vyřizovat z domova, nebudeme chodit na úřad, papírování nebudeme zařizovat my, ale že se o vše postará úřad. No, vize je to krásná, jen už se na ní pracuje 12 let, proto tuhle vizi přirovnávám k románům Juliuse Verna, jelikož k naplnění jeho vizí bylo zapotřebí jen cca 80 let, tak snad se do té doby neutopím v narůstající hoře papírů.

P. S. Vánoční balicí papír nepočítám a přeji co nejvíce radosti s jeho rozbalováním.

Váš Jiří Češka

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby