Chabr (TOP 09): Hlavní město rozsvítila petřínskou věž do modré a žluté barvy

22.02.2022 21:24

Vzhledem k současné situaci ohledně ruské agrese nasvítí hlavní město v rámci podpory Ukrajiny petřínskou věž do modré a žluté barvy. Rozhledna se rozsvítila dnes v 17:50 hodin a zářit v těchto barvách bude i zítra.

Chabr (TOP 09): Hlavní město rozsvítila petřínskou věž do modré a žluté barvy
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Již v minulém týdnu pražští radní přijali deklaraci solidarity s Ukrajinou, čímž se vymezili proti hrozbám ze strany Ruska. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

Petřínská rozhledna se mimořádně rozsvítí v úterý 17:50 hodin v rámci podpory a solidarity s Ukrajinou do modré a žluté barvy. Nasvícena takto bude i ve středu. Hlavní město zároveň odsoudilo ruskou agresi a vyjádřilo podporu nejen Kyjevu, ale i celé Ukrajině.

„Naše myšlenky v těchto dnech směřují k lidem na Ukrajině. Prahu i Kyjev spojuje podobná zkušenost s totalitními režimy a obě města vyznávají demokratické hodnoty. Z mého osobního setkání s tamním primátorem Vitalijem Kličkem vyplynulo, že si Ukrajinci váží každého projevu solidarity a podpory. Nabídl jsem samozřejmě i praktickou pomoc, kterou bychom zajistili v koordinaci s ministerstvy. Nyní čekáme na konkrétní požadavky a zůstáváme i nadále v kontaktu,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Metropole se vymezila proti ruské agresi již v minulém týdnu, kdy městská rada přijala deklaraci o podpoře Ukrajiny. Primátor Prahy Zdeněk Hřib také kyjevskému primátorovi Vitaliji Kličkovi osobně vyjádřil solidaritu a podporu ukrajinskému hlavnímu městu i Ukrajině. Společně varšavským primátorem Rafalem Trzaskowským nabídli Kyjevu členství v Paktu svobodných měst.

„Jde o naši povinnost a výraz sounáležitosti s Ukrajinou. Náš národ zažil podobnou situaci v roce 1938 i v roce 1968. Je smutné, že den osmiletého výročí Majdanu a odvolání prezidenta Janukovyče Rusko oslavuje vstupem ruských vojsk na území Ukrajiny,“ popisuje radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

„Vyjadřujeme podporu a solidaritu všem ukrajinským sousedům i jejich krajanům, kteří teď na Ukrajině žijí ve velké nejistotě a strachu o své životy v důsledku eskalujícího konfliktu s Ruskem. Jsme v kontaktu s humanitárními organizacemi a budeme pomáhat tam, kde bude potřeba,“ dodává Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch a národnostní menšiny.

V Praze navíc žije početná komunita Ukrajinců. Podle přehledu cizinců se zaevidovaným přechodným či trvalým pobytem na území České republiky v roce 2021 žilo v metropoli dohromady téměř 70 tisíc Ukrajinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě