Chabr (TOP 09): Praha koupí kostel sv. Šimona a Judy

15.06.2020 20:57

Hlavní město na základě nabídky Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratří chce do svého majetku pořídit kostel sv. Šimona a Judy, a to včetně pozemku a mobiliáře.

Chabr (TOP 09): Praha koupí kostel sv. Šimona a Judy
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Cena byla stanovena na 99 999 000 korun. S nabytím kostela a pozemku do majetku musí ještě souhlasit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Vzhledem k tomu, že Českomoravská provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha – Milosrdných bratří sídlí v Brně a do Prahy se již jako vlastníci a správci nejstarší české nemocnice, do jejíhož areálu kostel historicky náležel, nevrátí, obrátil se na hlavní město Prahu s nabídkou jeho prodeje.

„Jsem moc rád, že se nám po dlouhých a vleklých jednáních podařilo dosáhnout shody. Jednak jsme snížili původně předpokládanou cenu téměř o jednu pětinu, tedy o 20 milionů. Kostel již léta slouží jako významný kulturní svatostánek a Praha do něj již v minulosti investovala značné prostředky v rámci údržby, nicméně ta otázka rozdílného vlastnictví je samozřejmě problematickou z pohledu dlouhodobých udržitelných investic. Jsem rád, že takto významný objekt směřuje do vlastnictví hlavního města Prahy, a to pravé z důvodu zachovaní i jeho kulturního a společenského poslaní. Bylo by velice nešťastné, aby ho potkal příklad kostelu svatého Michala, který je také v centru města a jistou dobu v něm byl dokonce klub, ale i nevěstinec. To je nedůstojný způsob využiti takovýchto objektů,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Kostel sv. Šimona a Judy je součástí areálu, který dále tvoří budovy kláštera a nemocnice. Nachází se na nároží ulic Dušní a U Milosrdných, hlavní vstup do objektu je z ulice Dušní. Budovy kláštera a nemocnice, resp. pozemky, kterých jsou součástí, jsou již ve vlastnictví hlavního města. Kostel včetně zázemí je na základě nájemní smlouvy dlouhodobě v nájmu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK jako koncertní síň pro koncerty komorní hudby.

„Celková cena předmětné nemovitosti činí podle znaleckých posudků 124 981 550 korun. Po jednáních jsme se shodli na ceně 99 999 000 korun, tedy o 20 procent nižší, než je cena obvyklá,“ upřesnil ředitel odboru hospodaření s majetkem MHMP Jan Rak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.