Chabr (TOP 09): Praha přejmenuje část ulice Korunovační a navazující most na počest Ukrajiny

27.03.2022 8:39

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo na žádost městské části Praha 6 přejmenování části ulice Korunovační v Bubenči názvem Ukrajinských hrdinů.

Chabr (TOP 09): Praha přejmenuje část ulice Korunovační a navazující most na počest Ukrajiny
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Zároveň bude sousední a dosud bezejmenný most přes železniční trať pojmenován Skakunův most. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

„Vyslyšel jsem návrh od městské části Praha 6 a předložil jej Zastupitelstvu hlavního města Prahy, protože pouze v jeho kompetenci je měnit názvy ulic. A sice se jedná o přejmenování části ulice Korunovační v úseku od hranic Prahy 6 až po křižovatku ulic Na Zátorce a Pod kaštany na ulici Ukrajinských hrdinů a k pojmenování mostu přes železnici Praha – Kladno na most Vitalije Skakuna. Příliš osob se změna názvu nedotkne, jelikož jde o částečnou změnu. Týká se sídla jedné instituce, a to sídla Ruské federace. Ta by nyní sídlila na adrese Ukrajinských hrdinů,“ uvádí radní pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Schválený návrh vychází z usnesení Zastupitelstva městské části Praha 6, kterým dne 28. února 2022 vyzvalo hlavní město Prahy k přejmenování části ulice Korunovační. Konkrétně se jedná o úsek od náměstí Borise Němcova a ulice Na Zátorce jihovýchodním směrem až k mostu přes železniční trať směřující do Kladna. Nový název Ukrajinských hrdinů připomíná statečný boj ukrajinské armády a ukrajinského lidu proti současné ruské agresi.

Pojmenován bude nově i navazující most, který byl dosud také součástí Korunovační ulice. Nyní ponese jméno ukrajinského vojáka Vitalije Skakuna (1996–2022). Tento ženista námořní pěchoty a válečný hrdina položil 24. února 2022 svůj život při obraně města Cherson. Zničením mostu v Heničesku zastavil ruskou tankovou kolonu a výrazně zpomalil ruský postup v Krymské šíji.

Návrh městské části Praha 6 projednala a podpořila také Místopisná komise Rady hl. m. Prahy dne 23. března 2022. Názvy Ukrajinských hrdinů a Skakunův most pro dotčená veřejná prostranství svým usnesením doporučila.

„Ve středu tento záměr schválila také Místopisná komise hlavního města Prahy. Vzhledem k tomu, že v této části ulice Korunovační, v těsné blízkosti ruské ambasády, nebydlí prakticky nikdo s trvalým pobytem, nebude to způsobovat ani žádné administrativní problémy, třeba kvůli potřebě výměny velkého množství občanských průkazů,” dodává primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

O názvech ulic, silnic, náměstí, parků, mostů i dalších veřejných prostranství rozhoduje hlavní město Praha zpravidla na základě návrhů podaných městskými částmi. Nové pojmenování ale není možné zejména v případě, že je název shodný s jinde již použitým, nebo pokud se například jedná o jméno dosud žijící osobnosti veřejného života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…