Chabr (TOP 09): Pražský magistrát pomůže s rozšířením míst pro legální graffiti

25.09.2019 19:06

Vedení hlavního města chce s Pražskou správou nemovitostí (PSN) a městskými částmi zahájit debatu o možném rozšíření ploch pro legální graffiti.

Chabr (TOP 09): Pražský magistrát pomůže s rozšířením míst pro legální graffiti
Foto: TOP 09 / Martin Kubica
Popisek: Jan Chabr

Náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček a radní pro oblast majetku Jan Chabr podle svých slov kvitují impuls ze strany PSN, kdy se významné budovy přes noc na pondělí proměnily ve street artová místa. Rozšíření legálních ploch je podle nich správná cesta, kterou by se mělo město vydat.

Významné budovy v centru Prahy přes noc na pondělí pokryly graffiti od známých umělců. Cílem akce Pražské správy nemovitostí bylo zviditelnění street artu jako opravdového umění. Pražský magistrát se nyní pokusí společně s městskými částmi a touto společností identifikovat správná místa, kde by mohly vzniknout nové plochy pro legální graffiti.

„Společnost upozornila na dva fenomény - kvalitu často podceňovaného street art a zároveň negativní dopad neřízeného posprejování budov. Dotýká se tak v obecné rovině tématu vztahu umění a architektury ve veřejném prostoru. Represe by měla být vždy až posledním krokem, proto se přikláním k vyhledávání legálních ploch pro graffiti a očekávám, že komunita graffiti umělců naopak pomůže městu eliminovat výtvory, které nemají s jakýmkoli uměním nic společného,“ uvedl náměstek primátora Hlaváček.

Hlavní město se potýká s nelegálními graffiti dlouhé roky a legální plochy by mohly pomoci v omezení nezákonného poškozování budov, které jsou jak ve vlastnictví Prahy, tak i soukromníků.

„Nelegální grafitti dle mého názoru patří mezi nejhorší podobu vizuálního smogu v Praze, který poškozuje majetek soukromých osob i města. Týká se to především nevzhledných tagů, kdy dotyčný upozorňuje pouze na svoji nevyspělost. Na druhou stranu street art do města patří a v několika případech dokáže esteticky zvednout některá méně udržovaná zákoutí Prahy, ale jen v případě, že se jedná o opravdovou uměleckou tvorbu. Pro tyto případy rád podpořím výběr legálních ploch v majetku města,“ doplnil radní Jan Chabr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…