Chalánková (TOP 09): Pamlsková vyhláška ničí školní bufety

05.12.2016 17:00

Poslankyně Jitka Chalánková dnes v rámci novely školského zákona navrhla, aby o prodeji potravin ve školách rozhodovaly školské rady, kde jsou zastoupeni také rodiče.

Chalánková (TOP 09): Pamlsková vyhláška ničí školní bufety
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Dala tím šanci na záchranu školních bufetů, které mnohé české školy ruší kvůli striktní regulaci povolených potravin. Tu zavedlo ministerstvo školství tzv. pamlskovou vyhláškou.

„Jistě bohulibý účel vyhlášky se zcela minul s praxí. Místo, aby se v tuto chvíli školy připravovaly na její plnění a zlepšovaly sortiment potravin ve školních bufetech, drtivá většina škol prodejní místa ze strachu před postihem ruší,“ říká poslankyně a lékařka Jitka Chalánková (TOP 09).

Podle poslankyně je subjektivní posuzovat, co je či není pro děti různého věku zdravé. Navíc hrozí, že důsledky této vyhlášky vyženou studenty do okolních samoobsluh. Problém vidí také v selekci škol, pro které vyhláška platí a pro které nikoliv. Výjimka z vyhlášky pro střední školy se totiž netýká víceletých gymnázií a dalších škol s odpoledním provozem.

„Stát by měl dobře vedená prodejní místa na takových školách považovat za bonus pro studenty i učitele, ale on je raději zlikviduje. Veřejná moc by neměla rodičům předepisovat, jak se mají stravovat jejich děti,“ uvedla Jitka Chalánková, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 a dodala: „Úprava možností odpoledního stravování je kompetencí ředitelů jednotlivých škol. To oni nesou za řízení školy zodpovědnost, to oni jsou v kontaktu s rodiči, to oni dobře znají konkrétní podmínky ve škole. Jinak bych se musela ptát - na co mají děti rodiče a školy ředitele?“

Podle poslankyně bylo k vydání pamlskové vyhlášky ministerstvo v podstatě dotlačeno doposud platným školským zákonem. Upozorňuje, že stávající znění zákona je formulováno málo srozumitelně a nutí ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy i ministerstvo zdravotnictví určovat, které potraviny se budou moci ve školách prodávat nikoliv v kontextu péče o zdraví žáků, ale v kontextu zákazu reklamy.

Navrhuje proto zakotvit obecný zákaz reklamy či prodeje na školách, současně ale umožňuje udělit výjimku školské radě, a to v případě prodeje potravin, sanitárního zboží či psacích potřeb. Návrh současně obsahuje výčet reklamy a prodeje, které jsou zakázány vždy a nemůže je povolit ani školská rada. To se týká například reklamy a prodeje cigaret nebo alkoholu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.