Chalupa (ANO): Obrana nebo bezpečnost není jenom o nošení zbraní

07.06.2017 18:40

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 6. 2017 k návrhu zákona o bezpečnosti České republiky

Chalupa (ANO): Obrana nebo bezpečnost není jenom o nošení zbraní
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Děkuji za slovo.

Já bych rád k tomu poznamenal - samozřejmě k tomu zákonu nemám připomínek a budu hlasovat pro, nicméně bych se chtěl na vás, vážení kolegové, obrátit s takovými drobnými poznámkami. Obrana nebo bezpečnost České republiky není jenom o nošení zbraní. Bezpečnost jsou i zpravodajské služby, je to i kybernetická bezpečnost a další aspekty bezpečnosti České republiky. A pokud jde o ty zpravodajské služby, tak bych chtěl podotknout - využívám tady toho prostoru - že dneska jsme schválili zákon o zpravodajských službách, kde jste bohužel, vážení kolegové z koalice, vyřadili slovo "bezpečnost" a jsem zvědav, jak si s tím v budoucnosti poradíme, až vojenské zpravodajství bude potřebovat dělat operace, které s tou bezpečností mají velmi blízký vztah a jak se to bude řešit právně atd. Takže já jsem vaším hlasováním velice zklamaný, pokud jde o ten pozměňovací návrh pana Korteho. Pokud jde o vojenské zpravodajství, v této Sněmovně máme už čtyři měsíce zákon o vojenském zpravodajství a nejsme schopni ho dostat na projednání v plénu. Takže to je jistý obraz toho, jakým způsobem tady chápeme bezpečnost České republiky.

Teď budu mluvit i o bezvízovém styku s Ukrajinou, kdy zpravodajské služby upozorňují na určitá bezpečnostní rizika a já si myslím, že bychom to měli brát velice vážně v úvahu, protože ty zpravodajské služby podle mě nejsou personálně natolik dostatečně vybavené, aby ta bezpečnostní rizika byly schopny pokrýt ve chvíli, kdy opravdu na ukrajinské straně vznikne, řekněme, velký zájem o to, aby se k nám na základě bezvízového styku ti lidé podívali. A zároveň upozorňuji i co se týká zdravotních rizik. Já jsem bohužel nezaznamenal žádnou iniciativu v tom, že by tito lidé měli předkládat nějaké zdravotní vysvědčení nebo osvědčení, protože já když jsem cestoval do Austrálie, tak jsem musel mít zdravotní kontrolu a musel jsem mít rentgen, jinak mě na území Austrálie nepustili, protože se bojí tuberkulózy. Víme o tom, že na Ukrajině je řada občanů neproočkovaná, že ti lidé mají problémy s tuberkulózou a já jsem zvědav, jak to budeme kontrolovat při udělení toho bezvízového styku, protože bohužel nám tady hrozí velké, řekněme potenciálně velké problémy, co se týká zdravotnictví. Tak to je asi všechno, co jsem vám chtěl sdělit.

Děkuji.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…