Chalupa (ANO): Stát neochránil znalosti vojenských odborníků důchodového věku

02.06.2018 7:37

Komentář na facebookovém profilu k článku na securitymagazin.cz k situaci kolem Pandurů.

Chalupa (ANO): Stát neochránil znalosti vojenských odborníků důchodového věku
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Souhrnně řečeno je to nevhodně nastavený proces specifikací, následného "zúřadování" Ministerstvem a procesem výroby. Pokud nad celým procesem - tedy včetně tvorby specifikace od vojáků - nebude mít kontinuální dohled odborná autorita, vybavená i potřebnou kompetencí, pak budou nastávat nejen obdobné případy, kdy armáda dostane nakonec něco jiného než chtěla, nebo dostane to co chtěla (ale co nebylo úplně šťastně nadefinováno s přihlédnutím k celé řadě dalších parametrů a možností), nebo dostane to co chtěla, ale v době kdy to dostane půjde již o reálně (morálně) zastaralou technologii.

Mimochodem je to i důsledek - dle mého názoru - zcela nedostatečného financování vědy, výzkumu a vývoje (lenost byrokracie + rozličná legislativní "podpora" + "vidle" ze strany evropské konkurence/trochu jako RVHP). Spoléhat se na světlo na konci tunelu prostřednictvím projektu PESCO není také úplně taková "paráda" jak se obecně prezentuje.

Na oblast vědy, výzkumu a vývoje v oblasti obrany a bezpečnosti je v ČR vynakládáno cca něco přes jednu miliardu (z"balíku" představujícího cca 35 miliard na vědu a výzkum/GAČR, TAČR...), což je doslova směšné. Neobstojí argument, že vojáci a ministerstvo vlastně neví, dlouhodobě, co mají vojenské výzkumné kapacity (státní podniky) "vyvíjet a zkoumat"! Izrael, jako inovační velmoc, využívá na stejné účely cca 60-70 procent financí z "balíku" na vědu a výzkum a tyto prostředky se díky efektivní proexportní politice bohatě vrací, nejen, zpětně i na financování obrany - nemluvě o zcela ojedinělém know-how, patentech, zbrojní výrobě a nevyčíslitelném synergickém efektu pro celou ekonomiku - proto jsou tam kde jsou (a je stát který nám je v lecčems podobný, velikostí, počtem obyvatel, jenom to mají mnohem složitější).

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

A dovolím si upozornit ještě na jedne aspekt této problematiky - řada skutečných nenahraditelných vojenských odborníků je v předdůchodovém nebo důchodovém věku a tento stát neudělal nic, pro záchranu jejich znalostí - v tvrdém mezinárodním tržním prostředí se dá zkopírovat nebo ukrást leccos. Co se ukrást určitě nedá, jsou desetileté zkušenosti a speciální znalosti této postupně vymírající generace, která si ještě pamatuje časy slávy domácího obranného průmyslu. Je skutečně nejvyšší čas zachránit a udělat co ještě stále udělat lze!!!

Zmiňovaný článek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…