Chalupa (ANO): Stát neochránil znalosti vojenských odborníků důchodového věku

02.06.2018 7:37

Komentář na facebookovém profilu k článku na securitymagazin.cz k situaci kolem Pandurů.

Chalupa (ANO): Stát neochránil znalosti vojenských odborníků důchodového věku
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Souhrnně řečeno je to nevhodně nastavený proces specifikací, následného "zúřadování" Ministerstvem a procesem výroby. Pokud nad celým procesem - tedy včetně tvorby specifikace od vojáků - nebude mít kontinuální dohled odborná autorita, vybavená i potřebnou kompetencí, pak budou nastávat nejen obdobné případy, kdy armáda dostane nakonec něco jiného než chtěla, nebo dostane to co chtěla (ale co nebylo úplně šťastně nadefinováno s přihlédnutím k celé řadě dalších parametrů a možností), nebo dostane to co chtěla, ale v době kdy to dostane půjde již o reálně (morálně) zastaralou technologii.

Mimochodem je to i důsledek - dle mého názoru - zcela nedostatečného financování vědy, výzkumu a vývoje (lenost byrokracie + rozličná legislativní "podpora" + "vidle" ze strany evropské konkurence/trochu jako RVHP). Spoléhat se na světlo na konci tunelu prostřednictvím projektu PESCO není také úplně taková "paráda" jak se obecně prezentuje.

Na oblast vědy, výzkumu a vývoje v oblasti obrany a bezpečnosti je v ČR vynakládáno cca něco přes jednu miliardu (z"balíku" představujícího cca 35 miliard na vědu a výzkum/GAČR, TAČR...), což je doslova směšné. Neobstojí argument, že vojáci a ministerstvo vlastně neví, dlouhodobě, co mají vojenské výzkumné kapacity (státní podniky) "vyvíjet a zkoumat"! Izrael, jako inovační velmoc, využívá na stejné účely cca 60-70 procent financí z "balíku" na vědu a výzkum a tyto prostředky se díky efektivní proexportní politice bohatě vrací, nejen, zpětně i na financování obrany - nemluvě o zcela ojedinělém know-how, patentech, zbrojní výrobě a nevyčíslitelném synergickém efektu pro celou ekonomiku - proto jsou tam kde jsou (a je stát který nám je v lecčems podobný, velikostí, počtem obyvatel, jenom to mají mnohem složitější).

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

A dovolím si upozornit ještě na jedne aspekt této problematiky - řada skutečných nenahraditelných vojenských odborníků je v předdůchodovém nebo důchodovém věku a tento stát neudělal nic, pro záchranu jejich znalostí - v tvrdém mezinárodním tržním prostředí se dá zkopírovat nebo ukrást leccos. Co se ukrást určitě nedá, jsou desetileté zkušenosti a speciální znalosti této postupně vymírající generace, která si ještě pamatuje časy slávy domácího obranného průmyslu. Je skutečně nejvyšší čas zachránit a udělat co ještě stále udělat lze!!!

Zmiňovaný článek ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…