Chalupa (ANO): Výročí prvního sletu slovanského sokolstva aneb Tělesná zdatnost a příprava na obranu

05.07.2016 16:29

104. výročí prvního sletu nově vzniklého Svazu Slovanského sokolstva - S tímto připomenutím vlastenectví a aktivní přípravy na sebeobranu národa si o to víc uvědomuji, že nejen ona, ale i tělesná zdatnost mladé populace nezadržitelně upadá a je na místě se velmi intenzivně zabývat tím, co dělat pro nápravu tohoto stavu.

Chalupa (ANO): Výročí prvního sletu slovanského sokolstva aneb Tělesná zdatnost a příprava na obranu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Dnešním dnem končí připomínka Sletových cvičení, která se, jako první slet nově vzniklého Svazu Slovanského Sokolstva, konala ve dnech 27. 6. až 4. 7. 1912. Sletu se, v tehdejší době, zúčastnilo pod ústředním heslem "Co Čech to Sokol" přes 300 000 platících diváků! Za zdůraznění stojí, že při hlavním cvičení mužů cvičilo na ploše současně 11 340 sokolů a při hlavním cvičení žen vystoupilo současně 5 612 sokolek.

V uvedeném kontextu si připomenutí zaslouží i v pořadí X. všesokolský slet na Strahově, konaný počátkem července 1938. V nelehké době hrozící války s Německem byla za dominantní skladbu zvolena Pecháčkova "Přísaha republice", při níž cvičilo na ploše Masarykova státního stadionu současně přes 30 000 Sokolů!!!     Průvod Prahou trval 4 hodiny a stal se národní manifestací Sokolů před nastupujícím fašismem….

Proč právě tato připomenutí? S ohledem na vše, co se kolem nás děje, na naši obecnou (ne)připravenost na krizové situace, je právě připomenutí těchto událostí čímsi motivujícím a zároveň varujícím.

S tímto připomenutím vlastenectví a aktivní přípravy na sebeobranu národa si o to víc uvědomuji, že nejen, ale i, tělesná zdatnost mladé populace nezadržitelně upadá a je na místě se velmi intenzivně zabývat tím, co udělat pro nápravu tohoto nedobrého stavu…..

Podstatným je, že se ať už díky Sokolským sletům, nebo později i Spartakiádě, podařilo vytvořit potřebné společenské klima a obecné nadšení, díky kterému se podařilo přesvědčit k dlouhodobému pravidelnému cvičení rodiče s malými dětmi, dorostence, chlapce i dívky……..každý chtěl cvičit a uspět v nominaci na velká společné cvičení v Praze. Masově cvičili a díky tomu získali vztah ke sportu desetitisíce dětí, dorostenců i dospělých.

Že to jde, potvrdil prozatím i poslední XV. všesokolský slet, který se konal ve dnech 1. až 6. července 2012 v Praze. Jednalo se o vyvrcholení oslav 150. výročí založení Sokola, který byl založen v roce 1862. 

Nedávno jsem zveřejnil jednu ze svých politických ambicí, kterou je mimo jiné i obnova Branného spolku, ve kterém by měl mít své nezastupitelné místo i Sokol, se svou historií, tradicemi a zkušenostmi.

Považoval bych za velký úspěch a plnění svého poslaneckého slibu stejně tak jako příspěvek k plnění základního úsilí hnutí ANO2011 vyvolat veřejnou diskusi k podpoře a realizaci další obdobné iniciativy masového zájmového cvičení (jako byla Spartakiáda a jako jsou Sokolské slety) a tím významně přispět jak ke zlepšení fyzické zdatnosti nastupujících generací, tak i ke zvýšení obranyschopnosti země - nehledě k efektům, které provázejí každou sportovní činnost – dobré náladě, navazování přátelství a získávání životního optimismu…

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.