Chovanec (ČSSD): Jak chce vláda dodatkovat dokument, o němž prohlásila, že vznikl nezákonně?

28.01.2018 11:21

ČSSD bude po vládě požadovat vysvětlení, proč se rozhodla uzavřít dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce s australskou firmou European Metals Holdings (EMH). Novinářům to řekl úřadující předseda strany Milan Chovanec. Připomněl, že vládní hnutí ANO využilo původní memorandum v předvolební kampani ke kritice ČSSD.

Chovanec (ČSSD): Jak chce vláda dodatkovat dokument, o němž prohlásila, že vznikl nezákonně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

„Předchozí Sněmovna přijala usnesení, aby memorandum bylo zrušeno. Hnutí ANO bylo to, které to v poslední fázi volební kampaně nafouklo. Oni tehdy říkali, že se jedná o zločin, že tam spatřují nějaké trestné činy,“ řekl Chovanec. „Jak chcete dodatkovat dokument, o kterém prohlásíte, že vznikl nezákonně, možná na základě nějakého trestného činu?“ dodal.

ČSSD podle Chovance očekává, že se k záležitosti vyjádří premiér Andrej Babiš (ANO). Pokud se to nestane, chystají sociální demokraté kvůli memorandu interpelace na členy vlády.

Ministr průmyslu Tomáš Hüner uvedl, že Česko do týdne uzavře s EMH dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce. O obsahu dodatku podle něj ještě není možné mluvit.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Důvodem bylo právě memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček a které se stalo terčem kritiky zejména od hnutí ANO. Jednání bylo první, které Hüner od loňských voleb do Sněmovny s těžaři vedl.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia – naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu