Chvojka (ČSSD): Ďábelská koalice prostě není v pořádku

24.11.2017 16:32

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

Chvojka (ČSSD): Ďábelská koalice prostě není v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Děkuji za slovo, pane předsedo.

On pan kolega Kováčik říkal, že volba je tajná a za tou plentou je každý sám, takže jak může kdo vědět, jak kdo volil. Nicméně jsou nějaká čísla a myslím, že leccos se z toho dá dovodit.

Tady se ukázalo, že stejně tak jako u volby předsedy mandátového a imunitního výboru funguje ta - slovy mého místopředsedy Honzy Birkeho - ďábelská koalice, která prostě není v pořádku.

My jsme tady - a včera to počítal pan předseda Faltýnek - měli ke včerejšku 21 různých jednání, jestli to říkám správně, 21 různých jednání, což je docela dost měsíc po volbách, a teprve včera jsme se na těch věcech dohodli finálně s tím, že celou tu dobu, celý ten měsíc, celých těch 22 s tím včerejším jednáním se neustále mluví o poměrném zastoupení jako tom svatém grálu jednacího řádu, a je tu něco, co by mělo platit podle názoru ČSSD.

My jsme volili pana kolegu Fialu jako poslanecký klub ČSSD, a to z jednoho důvodu. My tady celý měsíc právě mluvíme o tom poměrném zastoupení, pan předseda Fiala je zástupce druhé nejsilnější strany v této Sněmovně, a já si myslím, že to, co se stalo teď, je do jisté míry ukázka toho, jak Sněmovna může v budoucnosti fungovat. Pokud by měla fungovat takhle, tak se mi to hrubě nelíbí. To znamená, slovo by mělo platit, dohody o tom, že se zde všechno bude odvíjet podle poměrného zastoupení, by měly také platit. A souhlasím s tím, pokud je tady výhrada vůči nějakému kandidátovi, tak se to má říci veřejně a ne takto pokoutně tím, že ho nezvolíme.

To znamená, já jsem z toho zklamaný. Věřím, že takhle ta Sněmovna fungovat nebude, protože pokud by takhle fungovala, tak si myslím, že nemá budoucnost.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …