Chvojka (ČSSD): Má smysl samostatný krajský soud v Pardubicích?

23.02.2016 22:37

V parlamentu je v současné době projednáván návrh na zřízení samostatného libereckého krajského soudu.

Chvojka (ČSSD): Má smysl samostatný krajský soud v Pardubicích?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Tento soud nyní funguje jako pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem, přičemž záležitosti okresu Semily řeší Krajský soud v Hradci Králové. Zároveň se však dlouhodobě uvažuje rovněž o zřízení krajského soudu v Pardubicích – v současné době je soud pouze pobočkou Krajského soudu v Hradci Králové.

Pardubický soud je pro vznik samostatného krajského soudu velmi dobře připraven. Pro soud se podařilo získat vhodnou budovu, přičemž personálně je soud připraven již teď. Vzniku krajského soudu v Pardubicích tak brání legislativní překážky, nikoliv překážky technické. Připravenost pardubického soudu je tak minimálně srovnatelná s připraveností libereckého soudu, kde vznik samostatného krajského soudu zřejmě získá podporu.

Vznik krajského libereckého soudu se odůvodňuje jednak vzdáleností pobočky soudu od Ústí nad Labem, kde je sídlo ústeckého krajského soudu, a obtížnou komunikací mezi pobočkou krajského soudu a krajským soudem. Rovněž se poukazuje v případě vzniku samostatného krajského soudu v Liberci i na administrativním odlehčení Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Tyto důvody však snad kromě vzdálenosti do značné míry svědčí i vzniku pardubického krajského soudu. Komunikace mezi pobočkou krajského soudu a „centrem“ bude vždy představovat určitou překážku ztěžující fungování soudu a vznik samostatného krajského soudu v Pardubicích by samozřejmě Krajskému soudu v Hradci Králové administrativně odlehčil.

Často se v souvislosti se vznikem nových samostatných krajských soudů zmiňuje určitá nekoncepčnost řešení. S tím však není možné souhlasit – naopak řešení, kdy některé kraje nemají samostatný krajský soud, je v justici nekoncepčností, která v praxi často způsobuje zmatky a chybná podání. Pobočka krajského soudu má například samostatné číslo účtu, dochází tudíž k tomu, že například vratná kauce při navržení vydání předběžného opatření je poslána na špatný účet, což může mít zcela zásadní následky pro navrhovatele. Veřejnost je tímto organizačním rozdělením soudů zmatena. Naopak by tedy bylo koncepčním řešením takové, které by směřovalo ke vzniku samostatných krajských soudů ve všech krajích, tj. tak, aby soudní systém pokud možno kopíroval administrativně-správní členění státu. Pokud je tedy pardubický soud na takovouto změnu materiálně i personálně připraven, nedává smysl odkládání rozhodnutí o vzniku samostatného pardubického krajského soudu.

Lze souhlasit s tím, že jiná krajská města vyjma Liberce a Pardubic nejsou na obdobnou změnu připravena. Jde o Zlín či o Jihlavu, kde má pobočky Krajský soud v Brně nebo Olomouc, kde je pobočka Krajského soudu v Ostravě. Poslední dvojicí s pobočkou, která nicméně není v krajském městě, jsou České Budějovice a Tábor (to je však z administrativního hlediska jiná situace, neboť jde o pobočku ve stejném kraji). Pokud v ostatních krajích není přechod na samostatný krajský soud nijak připraven a chybí zde materiální i personální zázemí pro takovouto změnu, je pochopitelné, že je předčasné vznik těchto krajských soudů legislativně připravovat. Pokud však má dojít ke vzniku krajského soudu v Liberci, není reálný důvod, aby nevznikl i krajský soud v Pardubicích, když Pardubice jsou na tuto změnu zcela připraveny. O krok se tak přiblíží organizační struktura justice administrativně-správnímu rozdělení státu, což by mělo být i dlouhodobou strategií.

JUDr. Jan Chvojka, poslanec, člen sněmovního Ústavně právního výboru

Zdroj: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…