Chvojka (ČSSD): Vláda si důvěru nezaslouží a měla by se to dozvědět dnes

10.01.2018 13:23

Projev na 5. schůzi Poslanecké sněmovny 10. ledna 2018 k návrhu přednostního projednání Žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

Chvojka (ČSSD): Vláda si důvěru nezaslouží a měla by se to dozvědět dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Hezké dopoledne, dámy a pánové. Děkuji za slovo, pane předsedo.

Já mám k těm návrhům, o kterých se tady bavíme, dvě poznámky, co se týče toho, aby se hlasovalo už o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání před tím, než to bude projednáno mandátovým a imunitním výborem.

Já opravdu nejsem nějaký přítel pana kolegy Babiše ani Faltýnka, ale myslím si, že bychom tady měli dodržovat zajeté principy procedury, které tady byly mnoho let. Já jsem byl v tom minulém funkčním období místopředsedou mandátového a imunitního výboru, předtím jsem byl ještě řádným členem a opravdu vždycky - a těch případů tam byla spousta od Davida Ratha po ty další - vždycky, opravdu vždycky jsme čekali na závěr mandátového a imunitního výboru. Mně by to přišlo minimálně neslušné k těm zmíněným poslancům, abychom nepočkali na to rozhodnutí výboru, které může být určitým vodítkem pro to, jak rozhodne plénum, kdybychom to odhlasovali dnes. Prostě by to bylo v rozporu s těmi dlouholetými principy, které tady držíme. Myslím si, že ty konzervativní strany by právě měly držet pravidla, která jsou tu zajetá po mnoho let. A říkám, nemělo by se to brát osobně, že jde zrovna o tyto dva pány, a že to musíme odhlasovat dnes, protože se jinak stane něco zásadně špatného. Já jako předseda poslaneckého klubu ČSSD nemám informace o tom, že by tam hrozilo nějaké zásadní prodloužení toho termínu pro rozhodnutí. Věřím, že to snad tedy bude příští úterý a že potom budeme o věci moci rozhodnout.

A potom poznámka číslo dvě o tom, že by dnes vůbec nebylo hlasování o vládě, že by se právě muselo počkat na to rozhodnutí mandátového a imunitního výboru. No, já tomu moc nerozumím. My tu vládu nepodporujeme a bude o tom mluvit určitě mnoho našich kolegů z těch důvodů, o kterých mluvíme delší dobu. S námi nikdo o té vládě nejednal, nejednal s námi nikdo o programu této vlády, nejednal s námi nikdo o personálním obsazení této vlády, ale určitě jsme si nedali jako podmínku pro to, jestli budeme tuto vládu podporovat, nebo ne nyní, to jestli mandátový a imunitní výbor rozhodne, nebo ne. A já jsem to neslyšel jako podmínku ani od těch stran tzv. demokratického bloku, ani od Pirátů. Oni kdyby si dali podmínku kdysi, když se o tom začalo mluvit, pokud budou vydáni nebo nebudou vydáni, tak vládu podpoříme nebo nepodpoříme, tak bych tomu rozuměl. Ale oni předem a priori říkali - ať už KDU-ČSL, ODS, Piráti a ostatní - my tuto vládu nepodpoříme z obecně známých důvodů, stejně tak jako tuto vládu nepodpoříme my. A my tuto vládu opravdu nepodpoříme a myslíme si, že ta nepodpora by měla být zřejmá a jasná už dnes, to znamená v tom nejbližším termínu, který může být. To znamená dneska, ta vláda si důvěru nezaslouží a měla by se to dozvědět právě dneska. Já nevím, proč bychom to měli odsouvat o týden, o čtrnáct dní nebo o tři neděle. To by možná bylo podle mého názoru už v rozporu s Ústavou České republiky.

Takže prosím, pojďme to odhlasovat dnes, pojďme odhlasovat dnes, že tato vláda důvěru nemá, a pojďme se zasadit o to, aby ta vláda činila jenom kroky, které jsou nezbytně nutné a důležité pro chod tohoto státu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky