Chvojka (ČSSD): Vždy jsme stáli na straně slabších a sociálně vyloučených

31.05.2018 9:09

Poslanci v prvním čtení schválili návrh zákona z dílny sociální demokracie, který pomůže těm nejslabším – dětem.

Chvojka (ČSSD): Vždy jsme stáli na straně slabších a sociálně vyloučených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila návrh skupiny poslanců z ČSSD na vydání zákona o zálohovaném výživném na nezaopatřené dítě. Tento zákon je jedním z řady kroků, jak chce ČSSD přispět k systémovému zlepšení situace rodičů samoživitelů, kde druhý rodič neplní řádně svou vyživovací povinnost. Jeho přijetí by pomohlo několika desítkám tisíc rodičů, ale především jejich dětem vylepšit těžkou životní situaci.

„Sociální demokracie slaví 140 let od svého založení. Vždy jsme stáli na straně slabších a sociálně vyloučených. A těmi rodiče samoživitelé a jejich děti bezesporu jsou. Zákon o zálohovaném výživném umožní desítkám tisíc dětí a jejich rodičům žít bez obav o finance a o budoucnost,“ uvedl dnes na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny ČR předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Dodal, že prosazení tohoto zákona bylo jednou z klíčových podmínek pro vznik případné koaliční vlády. Jen díky silnému tlaku sociální demokracie se tak tento bod také dostal do programového prohlášení možné vládní koalice hnutí ANO a ČSSD. O jejím vzniku nyní rozhodují všichni členové sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu.

Konkrétní body zákona o zálohovaném výživném shrnula poslankyně ČSSD za Zlínský kraj Alena Gajdůšková. „Pokud rodič, který sám vychovává dítě nebo děti, neobdrží soudem stanovené výživné po dobu dvou měsíců, tak se může obrátit na stát a požádat o zálohované výživné. Stát toto výživné vyplatí a začne ho vymáhat po druhém rodiči, který neplatí. Dluh vůči dětem se tak stane dluhem vůči státu, a ten má rozhodně více síly a možností ho vymoci.“

Výplata zálohového výživného by byla z hlediska státu určitou půjčkou, kdy stát rodiči – samoživiteli poskytne prostředky pro dítě, ale vyplacené částky budou mít charakter pohledávky vůči druhému rodiči - neplatiči. Nárok na státní rozpočet je odhadován maximálně na 700 milionů korun ročně a vychází ze stávající žalostné situace při vymáhání výživného samotnými rodiči. 

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…