Cinka (TOP 09): Přístup města k veřejné konzumaci alkoholu je pokrytecký

16.04.2017 6:33

Nastávající teplé dny lákají k posezení v parku, na trávníku před Janáčkovým divadlem, na Jakubském náměstí či kolem Jošta Moravského. K chvílím zaslouženého odpočinku v naší kultuře patří i sklenka vína či orosený půllitr.

Cinka (TOP 09): Přístup města k veřejné konzumaci alkoholu je pokrytecký
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Do toho vstoupí 31. května v účinnost zákaz kouření v provozovnách stravovacích služeb. Po tomto datu kuřákům nezbude než vyjít na ulici, mnozí z nich si k tomu vezmou i něco k pití, aby jim nevyschlo v krku. Ale pokud nebudou v prostoru restaurační zahrádky, hrozí i jim pokuta za porušování městské vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu například v blízkosti škol, nákupních center a na dalších místech, které jednotlivé městské části zahrnuly do její přílohy. Brno-střed zakazuje pití alkoholu na celém svém území, zatímco ostatní městské části využívají přílohu č. 1 s větším rozmyslem.

Někdo by čekal, že Městská policie už začala s náborem nových strážníků a na přestupkovém oddělení se chystají na dlouhé přesčasy. Ale v Brně zjevně platí pravidla jen někdy, někde a pro někoho, Městská policie evidovala v loňském roce cca 1500 porušení protialkoholní vyhlášky. Tolik lidí se na Jakubském náměstí vystřídá za jediný teplý podvečer.

TOP 09 Brno-střed považuje tento přístup za špatný. Člen jejího vedení Jindřich Cinka k tomu říká: „Radnice městské části láká své občany i turisty na Jakubské náměstí a na veřejné grillpointy v parcích, ale pak zde (alespoň teoreticky) zakazuje otevřít láhev vína či piva. K čemu je vyhláška, kterou nikdo nedodržuje a téměř nikdo nevymáhá? Dle názoru TOP 09 k ničemu. Proto chceme na nejbližším zastupitelstvu navrhnout vyčištění přílohy č. 1 pro MČ Brno-střed.“

Stejný návrh již jednou byl na Zastupitelstvu Brna-středu předložen, nicméně nezískal dostatečnou podporu. Ještě je čas to napravit, než naplno propukne letní sezona. A pokud bude většina zastupitelů opět proti, Jindřich Cinka doufá, že je pak nebude potkávat uprostřed Jakubského náměstí s půllitrem v ruce.

Zrušení plošného zákazu pití, který stejně plošně neplatí, má hluboký právně-teoretický význam. Je to o transparentním nastavení pravidel. Je to o respektu k pravidlům. Je to o jejich vynucování vždy – ne jen někdy. Je to o jejich vynucování vůči všem – ne jen vůči někomu. A říká se tomu právní stát!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…