Čížek (STAN): Zachovat kulturní památky bude v budoucnu stále těžší

19.02.2015 10:46

V nových dotačních programech Evropské unie do roku 2020 nedostanou malé obce žádné peníze na opravu památek. Také národní zdroje klesly na minimum. Stát i kraj nedávají na opravu památek dostatek prostředků.

Čížek (STAN): Zachovat kulturní památky bude v budoucnu stále těžší
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Podle záznamů ministerstva kultury je v Plzeňském kraji celkem 3193 nemovitých kulturních památek. Jsou to jednak národní kulturní památky, ale také památky v městských a vesnických památkových zónách a rezervacích i samostatné památky dotvářející osobitý ráz městského prostředí a venkovské krajiny. V kraji je celkem 24 městských památkových zón a rezervací a 49 vesnických památkových zón a rezervací.

Část památek se v uplynulých letech podařilo opravit, velká řada památek však na opravu ještě čeká. Ministerstvo kultury přitom v současnosti považuje 77 památek za kriticky ohrožené. Jsou ve velmi vážném havarijním stavu a jejich záchrana bude vyžadovat velké finanční prostředky.

Plzeňský kraj má 2 dotační programy, jejichž prostřednictvím podporuje zachování a obnovu kulturních památek na území kraje i obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury. Podmínky obou programů jsou rozumně nastaveny, problémem však je nedostatečné množství finančních prostředků.

Program  na zachování a obnovu kulturních památek má rozpočet 4 miliony Kč, program obnovy historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury pouhých 800 tisíc Kč. Při poskytnutí dotace v minimální výši 100 tisíc Kč by bylo možno z prvního programu podpořit opravu 40 památek, z druhého programu pouhých 8. Částka na oba dotační programy tvoří pouhých 1,86 % rozpočtu kapitoly Kultura a 0,099 % celkového rozpočtu Plzeňského kraje. Protože ostatní zdroje na tento účel jsou značně omezené nebo vůbec žádné, nebude další osud kulturních památek v Plzeňském kraji příliš radostný.

Za klub zastupitelů TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavel Čížek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice