Čížek (STAN): Zachovat kulturní památky bude v budoucnu stále těžší

19.02.2015 10:46

V nových dotačních programech Evropské unie do roku 2020 nedostanou malé obce žádné peníze na opravu památek. Také národní zdroje klesly na minimum. Stát i kraj nedávají na opravu památek dostatek prostředků.

Čížek (STAN): Zachovat kulturní památky bude v budoucnu stále těžší
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Podle záznamů ministerstva kultury je v Plzeňském kraji celkem 3193 nemovitých kulturních památek. Jsou to jednak národní kulturní památky, ale také památky v městských a vesnických památkových zónách a rezervacích i samostatné památky dotvářející osobitý ráz městského prostředí a venkovské krajiny. V kraji je celkem 24 městských památkových zón a rezervací a 49 vesnických památkových zón a rezervací.

Část památek se v uplynulých letech podařilo opravit, velká řada památek však na opravu ještě čeká. Ministerstvo kultury přitom v současnosti považuje 77 památek za kriticky ohrožené. Jsou ve velmi vážném havarijním stavu a jejich záchrana bude vyžadovat velké finanční prostředky.

Plzeňský kraj má 2 dotační programy, jejichž prostřednictvím podporuje zachování a obnovu kulturních památek na území kraje i obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury. Podmínky obou programů jsou rozumně nastaveny, problémem však je nedostatečné množství finančních prostředků.

Program  na zachování a obnovu kulturních památek má rozpočet 4 miliony Kč, program obnovy historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury pouhých 800 tisíc Kč. Při poskytnutí dotace v minimální výši 100 tisíc Kč by bylo možno z prvního programu podpořit opravu 40 památek, z druhého programu pouhých 8. Částka na oba dotační programy tvoří pouhých 1,86 % rozpočtu kapitoly Kultura a 0,099 % celkového rozpočtu Plzeňského kraje. Protože ostatní zdroje na tento účel jsou značně omezené nebo vůbec žádné, nebude další osud kulturních památek v Plzeňském kraji příliš radostný.

Za klub zastupitelů TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavel Čížek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.