Člen ČSSD ke kauze vyhazovů v hlavním městě: Co to Starec a Kucián vymýšlí?!

17.09.2015 13:25

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz získaly text dopisu, který jeden ze členů ČSSD v Praze, jehož jméno jsme slíbili uchovat v anonymitě, rozeslal na vedení města poté, co se začalo uvnitř strany hovořit o poměrně radikálních změnách ve struktuře soc.dem. Text ponecháváme bez redakčních úprav:

Člen ČSSD ke kauze vyhazovů v hlavním městě: Co to Starec a Kucián vymýšlí?!
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Do rukou se mi dostaly Kuciánovy podklady k Představení návrhu reorganizace aparátu ČSSD, která se týká pražských obvodů. Kdo má zdravý selský rozum a kalkulačku, tak se může ujistit, že za reorganizací by rozhodně nebylo snižování nákladů. Po zhlédnutí musí každý, kdo umí počítat, vyhodnotit, že navržené snižování počtu tajemníků v Praze s podivnými počty, kdy jednou se do výsledných čísel zahrnuje plat asistentky KT a obvodních tajemníků a v dalších počtech se navíc sumarizuje zčistajasna plat krajského tajemníka, který je vyšší než plat předchozích dvou kategorií. Dále se v počtech náhle objevuje částka celoročního kupónu na MHD, který nějaký chorý mozek prezentuje naprosto nesmyslně jako složku platu.

Člověk si říká, čí je zájem těmito čísly zavádět a očekávat, že si toho nikdo ze členů v Praze nevšimne.

Po snaze ověřit si některá čísla v dokumentech z ekonomického oddělení LD by si každý mohl položit otázku, jestli strana nevede dvoje účetnictví? Uvedená čísla nebyla ekonomy lidového domu potvrzena.

Z dokumentu Kuciána by snížením byla roční úspora údajně 1.784 tis. Kč. Z čísla je každému jasná nemotornost argumentu, že za návrhem snižování počtu tajemníků v Praze jsou náklady. Ušetřená částka by nepokryla ani Starcovo nepovedené celostranické referendum z minulého roku. 

Nesolidní od Kuciána a Starce je, že měli ambici celou věc vyřídit na ÚVV 5. září, a štěstím pro pražskou ČSSD bylo, že si vedení jednotlivých OVV všimlo závažnosti změn a protestovalo během doby dovolených, protože výbory usoudily, že dopady snižování by byly negativní směrem k členům a k blížícím se volbám, na základě toho byl návrh těsně před zahájením ÚVV stažen, s tím, že Kuciánova ambice je, aby byl ten samý návrh předložen na listopadové ÚVV v Olomouci.

Nikoliv snížení nákladů; celá záležitost připomíná úmysl poškodit Prahu, která je trnem v oku některým členům ČSSD v republice, protože na pražskou ČSSD má být uměle nasazen krizový management, bezdůvodně, příměr, jako kdyby se na pacienta s banálním nachlazením chystala invazivní operace při podání celkové anestezie, kterou v tomto případě byla doba dovolených. Naštěstí se většina pražských OVV probrala a záměr byl stažen z programu poprázdninového ÚVV. Poté je nabídnut Kuciánem termín 15. září k představení návrhu reorganizace v Praze, to je 10 dní po ÚVV! To je velmi podivné.

„Jak říká s oblibou jeden nejmenovaný člen pražské KKK, ano, demokracii v názvu strany máme, Stanovy tu taky máme, ale Starec je nade vším.“

Z usnesení proti snižování počtu tajemníků v Praze je pochopitelné, proč se pražská OVV brání, aby tajemník měl mít podle Kuciánovy představy přidělený dvě OVV. Nechce se ani věřit, že by Kucián a Starec, za tu dobu co jsou činí v Praze, šli proti svým zkušenostem s Prahou, kde většina obvodů od 1 do 15 je jedinečná a s různým pnutím mezi sebou a jejich umělé propojení skrze společného organizačního zaměstnance KVV, kterému budou přidělena dvě OVV vyvolá mezi obvody negativní pnutí ihned, anebo po změně vedení obvodů dřív, či později.

V dosud platném organizačním řádu z balíčku zaslaných dokumentů stojí, že tajemník je jmenován do funkce na návrh předsedy OVV a tajemník je politicky řízen příslušným P OVV a OVV. (viz dále Stanovy ČSSD). Takže pokud by došlo k reorganizaci, v Praze nebudou tajemníci (OT), ale jinde v mimopražských OVV zůstávají a v Praze by byla situace podle Zápisu z 7. zasedání KVV ČSSD Prah a dne 15.6. 2015 „V Praze by měl být zřízen jeden sekretariát KVV v LD, kde budou pouze zaměstnanci se smlouvou organizační zaměstnanec KVV ČSSD Praha a nikoliv obvodní tajemník ČSSD.“

Obecně lze říct, že v rámci platných vnitrostranických norem by se zrušením funkce tajemníka došlo ve velké míře vyřazení politické činnosti OVV (a POVV) v Praze; funkce tajemníka OVV (Stanovy; Organizační řád) je integrálně spjata především s vymezenou politickou funkcí samotného OVV a dále přes institut jmenování do funkce tajemníka předsedou OVV (Stanovy část 2, čl. 21; Org.ř.); zaměstnanec ČSSD jmenovaný do funkce tajemníka je politicky řízen příslušným P OVV a OVV. OVV svojí činností zajišťuje plnění usnesení Obvodní konference a usnesení vyšších orgánů ČSSD, podílí se na sestavování kandidátních listin a naplňování programu, dále POVV řídí činnost v období mezi jednotlivými zasedáními OVV (Stanovy část 2. čl.21- 22,). Pokud budou eliminovány pozice tajemníků OVV v Praze a vznikne pozice administrativní zaměstnanec KVV ČSSD Praha (Kuciánův dokument příloha č.5 ) bude primárně znemožněno politické úsilí OVV směřující k realizaci programových cílů ČSSD (Stanovy část1., čl.2).

Prezentovaný záměr zrušení funkce tajemníků v Praze je v kolizi se stranickými předpisy přijatými na 38. Sjezdu ČSSD a jednání s tím s pojené naplňuje podle Části 2. čl.8, „ke zrušení členství v ČSSD může dojít mimo jiné b) pro jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu. „

Úsilí o odebrání politicky řízeného tajemníka OVV je jednání, které koliduje s cíli ČSSD, což je Kuciánovo jednání, které naplňuje výše uvedený odstavec o zrušení členství.

Užito odkazů Stanov ČSSD, které byly schváleny 38. Sjezdem ČSSD v březnu 2015, dosud platných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.