Cogan (STAN): Schválili jsme zdanění mimořádných zisků

06.11.2022 16:01 | Komentář

Naše vláda schválila daňový balíček včetně zdanění mimořádných zisků (takzvané windfall tax).

Cogan (STAN): Schválili jsme zdanění mimořádných zisků
Foto: top09.cz
Popisek: Josef Cogan

Přestože jsme v našem poslaneckém klubu o samotné dani z mimořádných zisků i o jejích parametrech velmi intenzivně diskutovali, nakonec jsme ji podpořili v podobě, v jaké ji ministr financí předložil. Výnos této daně má jediný účel: pomoci státu financovat mimořádné náklady, které vyvolá zastropování cen energií pro domácnosti, malé a střední firmy, obce a další subjekty. Výnos z daně odhaduje MF na 85 miliard Kč, náklady na zastropování pak na cca 200 miliard.

Ve sněmovně zazněla od opozice kritika, proč část výnosu z této mimořádné daně nedostanou v rámci sdílených daní samosprávy. Přestože zájmy samospráv a jejich představitelů hájíme jako Starostové a nezávislí kontinuálně, v tomto případě považujeme za správný návrh ministra financí. Jak už jsme uvedli výše, příjmy z této mimořádné daně budou kompletně použity na mimořádné výdaje se zastropováním cen energií, které bude hrazeno ze státního rozpočtu. Příjemci „benefitu“ v podobě zastropování energií jsou přitom i samosprávy a jimi zřizované organizace. V případě, že by tedy část této mimořádné daně připadla obcím a krajům v rámci RUD, měly by tak samosprávy – na rozdíl od ostatních – prospěch z této daně vlastně dvakrát. Ačkoliv vůbec nepochybujeme o tom, že by představitelé samospráv využili tyto prostředky smysluplně a hospodárně, účel výnosu z této mimořádné daně je jiný a my věříme, že to pochopíte i vy, kdo obce v současné době spravujete.

Josef Cogan, předseda poslaneckého klubu STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…