Čunek (KDU-ČSL): Asistenti prevence kriminality zajistí zvýšený dohled nad rizikovými oblastmi

01.09.2023 17:17 | Tisková zpráva

Občané Vsetína v ulicích města opět potkávají romské asistenty prevence kriminality. Náplní jejich práce bude především dohled nad bezpečností osob a majetku, dodržováním veřejného pořádku a také komunikace s romskou menšinou. Jejich činnost by měla přinést především zvýšenou bezpečnost v ulicích města.

Čunek (KDU-ČSL): Asistenti prevence kriminality zajistí zvýšený dohled nad rizikovými oblastmi
Foto: Repro YouTube Aby bylo jasno
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Asistenti prevence kriminality pracovali ve Vsetíně již v minulosti v rámci několika dotačních projektů. Jejich činnost se vždy pozitivně odrazila na situaci ve městě, především pak v oblasti dodržování pořádku v rizikových lokalitách a také na místech, kde se srocovala romská menšina.

Radnice proto opět využila spolupráce s Odborem pro sociální začleňování Ministerstva pro místní rozvoj ČR a dotačního titulu Evropské unie a požádala o dotaci na činnost pěti asistentů prevence kriminality na dobu tří let.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29568 lidí

„Naše žádost byla úspěšná a získali jsme prostředky na mzdy a vybavení pěti pracovníků v celkové výši přes 6,7 milionu korun. Město se přitom bude na realizaci tohoto projektu spolupodílet 670 tisící korun,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) a dodal: „Od činnosti asistentů prevence kriminality si slibujeme zvýšený dohled nad rizikovými oblastmi, kde dochází ke konfliktům mezi Romy a majoritou. Součástí jejich práce bude ale i dohlížení nad romskými dětmi při cestách do škol, případně je můžeme využít i pro zajištění pořádku na koupališti.“

O práci asistentů prevence kriminality byl mezi romskou menšinou velký zájem. Přihlásily se na dvě desítky uchazečů, z nichž bylo vybráno pět s nejlepšími předpoklady pro úspěšnou činnost.

Asistenti budou pracovat ve dvoučlenných hlídkách ve dvousměnném provozu. „Případná úprava pracovní doby bude možná dle aktuální bezpečnostní situace, například v době konání kulturních akcí města trvajících až do nočních hodin,“ přiblížil ředitel městské policie Patrik Pecina s tím, že před nástupem do služby procházejí noví pracovníci nezbytným vstupním školením, kde získají informace o svých právech a povinnostech.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…