Curylo (KDU-ČSL): Z beskydského Radegasta se stala filmová hvězda

21.10.2022 14:32

Moravskoslezský kraj podpořil novou českou pohádku

Curylo (KDU-ČSL): Z beskydského Radegasta se stala filmová hvězda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jednou z postav nové pohádky Největší dar je i bůh Radegast, ve filmu se dokonce originální socha Radegasta objeví. Pohádkový příběh je o sporu slovanských bohů, kdy Morena odmítá předat žezlo Vesně a snaží se nastolit nekonečnou krutou zimu. Část pohádky se natáčela v Moravskoslezských Beskydech, filmaře 400 tisíci korunami podpořil také Moravskoslezský kraj. 

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Nová filmová pohádka Největší dar bude mít v českých kinech premiéru letos 1. prosince.  Vypráví příběh z dávných dob, kdy spolu žili bohové a smrtelníci v dokonalé harmonii. Tu narušila mocichtivá bohyně zimy Morena, jejímu řádění nakonec bohové i smrtelníci společnými silami zabrání. „Jsem moc rád, že si náš kraj filmaři stále častěji vybírají. Krásná příroda Beskyd nabízí zajímavé lokace i atmosféru. Ve traileru jsem zahlédl vtipný okamžik, kdy bůh Radegast pod svou sochou komentuje, jak se se socha tváří. Radegasta hraje Pavel Nový a já se na jeho podání moc těším. V pohádce se objeví i Bolek Polívka a jeho dcera Kamila, Jiří Dvořák, Petr Čtvrtníček, Chantal Poullain a další skvělí herci,“ prozradil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo s tím, že filmaři opět spolupracovali s Moravskoslezskou filmovou kanceláří, která jim vytipovala lokace pro natáčení a propojovala je s obcemi a místními podniky.

Film vznikl pod taktovkou režisérského dua Daria Hrubá a Marta Gerlíková Santovjáková. „Je to doslova a do písmene božská pohádka a my doufáme, že děti ji ohodnotí jako „fakt boží“,“ doufá režisérka Marta Gerlíková Santovjáková. Hudbu k filmu složil David Stypka, držitel několika Andělů, ale také moravskoslezské ceny Jantar.

Film vznikl v produkci společnosti Wallachia, koproducentem je IS Produkce, jedním z partnerů filmu je také Moravskoslezský kraj. Moravskoslezský kraj zintenzivnil podporu audiovizuální tvorby v roce 2019, kdy poprvé vyhlásil dotační titul pro produkce, které si pro natáčení vybraly místa v regionu. Od té doby již filmařům rozdělil více než 10 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…