Cvalín (KSČM): Západní Ukrajinci touží po krvi. Nechtějí mír, ale válku

15.02.2015 9:46

V Minsku se podařilo vyjednat dohodu o přiměří. Na tomto jednání, které trvalo s přestávkami 16 hodin, se domluvil i průběh demarkační linie a ústavní reforma, která zajistí práva obyvatel Donbasu.

Cvalín (KSČM): Západní Ukrajinci touží po krvi. Nechtějí mír, ale válku
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín

Uvidíme, zda-li dohoda o přiměří na Ukrajině alespoň trochu pomůže strádajícímu obyvatelstvu východní Ukrajiny. Na druhou stranu mějme na paměti, že v minulosti podepsané mírové smlouvy vždy porušila kyjevská vláda a tak i proto není důvod k předběžné radosti.

Separatisté z Luhansku zahájili stahování těžké bojové techniky z linie fronty, jak to ukládají dohody ze summitu v Minsku. I na tomto příkladu je vidět, že východ Ukrajiny nechce válčit. Chce mír. Ale bohužel východ Ukrajiny byl donucen k válce, neboť po událostech v Oděse těmto obyvatelům nezbylo nic jiného, než-li se zbraní v ruce bránit svoji svobodu. To je to poslední, co jim ještě zůstalo. Boj o svoji svobodu a o svoje lidská práva.

Ale vydrží dohoda o příměří na Ukrajině tak, jak byla domluvena v Minsku? S největší pravděpodobností ne, protože vůdce ukrajinského neonacistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš odmítl přijmout dohody z Minsku. Dmytro Jaroš považuje dohodu se separatisty ze neústavní a vyhrazuje si právo dál bojovat. Je vidět, že západní Ukrajinci touží po krvi. Nechtějí mír, ale válku. Jejich touha zabíjet i civilisty východní Ukrajiny je veliká. A k tomu prezident Ukrajiny Petro Porošenko pohrozil stanným právem na celé Ukrajině, pokud v sobotu po půlnoci nezavládne v Donbasu klid zbraní. Ale zavládne...?

Skončí někdy zabíjení na Ukrajině? Zůstane Ukrajina celistvá? Bohužel ani jedna odpověď na tyto otázky nemůže být zatím kladná. Mnoho desítek let nebudou na Ukrajině zapomenuty válečné křivdy. A tyto křivdy budou každým dnem válčením nabývat na rozměrech.

To, co se teď děje na Ukrajině, se Západu vymklo zcela z kontroly. Západ financoval revoluci proti demokratickému zvolenému prezidentu Janukovyčovi, ale nedomyslel, co přijde po této revoluci na Majdanu.

A proto dnes kyjevská vláda neustále prosí o zbraně a o přímou vojenskou pomoc Západu. Ale co by se stalo, kdyby opravdu Západ dodával zbraně kyjevské vládě? Znamenalo by to další provokaci Ruska. Další zbytečné vojenské napětí v Evropě. A z dodávek zbraní Západu Kyjevu by mohla vzniknout válka v celé Evropě, nikoliv jen ta občanská, která probíhá na Ukrajině.

A proto bychom měli poděkovat Ruské federaci. Neboť nebýt diplomacie Vladimira Putina, tak by Evropa byla už dávno na pokraji plošné války.

Petr Cvalín, člen okresního výboru KSČM v Domažlicích

Petr Cvalín

  • BPP
  • https://www.facebook.com/petr.cvalin.58/
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …