David (SPD): Kolega Kolaja si asi nevšiml, že v EU se žádný volný pohyb zboží nekoná

21.03.2021 16:27

Komentář na facebookovém profilu k podpoře odmítnutí potravinových kvót pirátskými europoslanci

David (SPD): Kolega Kolaja si asi nevšiml, že v EU se žádný volný pohyb zboží nekoná
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Marcel Kolaja - pirátský místopředseda EP podporuje zlodějinu, zatímco všichni členové Zemědělského výboru EP odsoudili nekalé zlodějské praktiky obchodních řetězců.

Pirátští europoslanci podporují senátní odmítnutí potravinových kvót na prodej českých výrobků v ČR. „Případné schválení návrhu by bylo proti základnímu evropskému pravidlu volného pohybu zboží,“ míní místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. „Kvóty na potraviny by poškodily českou pověst i spotřebitele,“ upozornil Kolaja na včerejším výboru pro vnitřní trh na půdě Evropského parlamentu, kde se řešilo téma překážek na vnitřním trhu, tedy i případné české kvóty.

Je to další příklad, jak strana, která má za cíl vyhrát parlamentní volby v ČR, poškozuje zájmy českých spotřebitelů i výrobců potravin. Kolega Kolaja si asi nevšiml, že v Evropské unii, založené na systému dotací a výhod pro nadnárodní korporace, ke kterým se řadí i nadnárodní obchodní řetězce, se žádný volný pohyb zboží nekoná. Nebo je si toho vědom - a tím spíše je záhodno položit si otázku, v čí prospěch koná. „Nejenže jsou kvóty na potraviny přímo v rozporu se zásadami jednotného trhu, ale vedly by k vyšším cenám a k horší kvalitě výrobků. Návrh je tak proti vůli spotřebitelů,“ upozornil na jednání výboru pro vnitřní trh Marcel Kolaja. „Přijetím návrhu by Česká republika popřela svoji dobrou pověst na evropské půdě, kdy dlouhodobě prosazuje odstraňování překážek obchodu v rámci vnitřního trhu. I proto jsem rád, že u senátorů zvítězil zdravý rozum,“ upozornil Kolaja.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Takové "překážky" v rámci vnitřního trhu ale uplatňují mnohé "staré" země EU, které mají četné výjimky, umožňující převahu doma vyrobených potravin nad dovozovými. A přesto jsou například v Rakousku potraviny mnohdy levnější než v našich supermarketech, tedy potraviny dovezené za dumpingové ceny a s více než 100 % obchodní přirážkou pro daný řetězec. Námitka, že navýšením množství domácích potravin nastane zdražení, se tedy ukazuje jako naprosto lichá. Navíc náš zákon, který právě zamítl Senát, autoři napsali podle vzoru francouzského zákona, který reguluje činnost řetězců, tedy proti neexistující „volné soutěži“.

Tento týden v pondělí zasedal také Zemědělský výbor Evropského parlamentu. Na pořadu jednání byla i výměna názorů s předsedou Vyšetřovacího výboru francouzského Národního shromáždění Grégorym Besson-Moreauem. Náš výbor i jej předvolal proto, aby vysvětlil zprávu, kterou schválila dolní komora francouzského parlamentu na základě návrhu jím vedené vyšetřovací komise.

Francouzský národní poslanec nás informoval o ročním vyšetřování, při němž vyšetřovací komise odhalila řadu nekalých obchodních praktik, jimiž obchodní řetězce okrádají zemědělce i spotřebitele. Na základě zjištění přímo z terénu, při němž vyšetřovací výbor zkoumal i účetnictví obchodních řetězců a smlouvy s dodavateli, výbor doporučil několik úprav francouzských národních zákonů, které by zlodějské praktiky obchodních řetězců postavily mimo zákon. Národní shromáždění vyšetřovací zprávu schválilo vysokým počtem hlasů. Odborné výbory ve spolupráci s francouzskými ministerstvy již započaly práce na změně příslušných zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…