David (SPD): O čem si budou v Bruseli ministři zemědělství za ostnatým drátem povídat?

26.02.2024 17:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k summitu ministrů zemědělství členských zemí Evropské unie

David (SPD): O čem si budou v Bruseli ministři zemědělství za ostnatým drátem povídat?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Ivan David

Do Brusele se dnes slétají k ministři zemědělství k pokecu o problémech, které vyhnaly na traktorech do ulic a na hraniční přechody zemědělce ve všech členských státech EU. Na dnešek je v Bruseli hlášena demonstrace organizovaná Evropskou radou mladých zemědělců (CEJA). Sedláci mladší 40 let přijedou samozřejmě demonstrovat na traktorech, v nakladačích a s další polní technikou.

Už od pátku je v Bruseli zátarasy s ostnatým drátem uzavřeno okolí budov hlavního sídla Evropské komise a Rady ministrů. Neprůjezdně uzavřená zóna vede na šířku tří bloků ke Královské vojenské škole, velkému Výročnímu parku, v němž jsou z jedné strany historické, umělecké automobilní a vojenské muzeum a z druhé strany hlavní bruselská mešita, až po Lucemburské náměstí. Jeho jednu delší stranu tvoří hlavní budova bruselského sídla Evropského parlamentu.

Bruselský europarlamentní skleník je dnes s výjimkou ochranky prázdný. Všech 5 tisíc zaměstnanců s poslanci a asistenty je dnes ve francouzském Štrasburku. Aby se neřeklo, že před mladými zemědělci uzavřeli celou evropskou čtvrť, nechali otevřený prostor kolem prázdné europarlamentní budovy.

Zajímalo mě, o čem dnes budou na Radě ministrů zemědělství jednat. Mejnstrým zasedání prezentuje, jako by Rada měla protestujícím zemědělcům v něčem okamžitě vyjít vstříc a z gruntu přepracovat Společnou zemědělskou politiku EU. Od tiskového oddělení Komise mejnstrým opsal, že se bude jednat o „balíčku změn“ nařízení, jimiž je Společná zemědělská politika prováděna. Pátral jsem po tom zemědělském reformním minibalíčku na webových stránkách Komise i Rady. Nic takového na webech ani jedné z institucí není.

Co budou ministři zemědělství dnes v Bruseli dělat? Klimaticky udržitelně si letěli do Brusele popovídat. Belgičtí policisté jsou pro případ traktorové blokády bruselských letišť připraveni ministry zemědělství opět přepravit do budovy vrtulníky. Kvůli tomu, aby se jim lépe na střeše přistávalo, byly demonstrace zemědělců odsunuty o několik bloků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.