Davis (Zelení): Pro ženy je životní prostředí důležitější prioritou než pro muže

01.09.2021 12:19 | Tisková zpráva

Zelení zahájili v Brně ostrou fázi kampaně – slavný orloj zakryli svým volebním tričkem.

Davis (Zelení): Pro ženy je životní prostředí důležitější prioritou než pro muže
Foto: Strana zelených
Popisek: Magdalena Davis na zahájení předvolební kampaně v Brně

Zelení si pro zahájení horké fáze předvolební kampaně vybrali moravskou metropoli Brno. Během tiskové konference zdůraznili svoje programové priority, kterými jsou řešení klimatické krize a související nutnost zvýšit podíl žen v politice a veřejném působení. Obrovským tričkem s nápisem “Dejme zelenou ženám!” a “Stojí nám to za to!” z části zakryli známý maskulinní symbol – slavný brněnský orloj. Svoji podporu Zeleným v úterý také vzkázal tajemný street-artový umělec TIMO.

„Brno jsme si pro zahájení kampaně vybrali proto, že právě jižní Morava se už dnes potýká s dopady změn klimatu nejvýrazněji, ať už jde o extrémní výkyvy počasí, sucho nebo přehřívání měst v letních měsících. Největším úkolem současné doby je, abychom my všichni – politici, firmy, organizace i občané – dokázali spolupracovat a společnými silami snižovat emise CO2 coby hlavní příčiny změn klimatu, a zároveň zmírňovat jejich dopad. Potřebujeme proto proměnit naši dopravu, průmysl a energetiku a zároveň adaptovat naše města, krajinu i způsob hospodaření s vodou a zemědělskou půdou,“ říká lídryně Zelených Magdalena Davis. A dodává: “To vše se nestane, dokud ve veřejném prostoru nebude dost žen. Je totiž statisticky dokázáno, že pro ženy je životní prostředí důležitější prioritou než pro muže.”

Zelení se nebojí o klimatické změně mluvit otevřeně a chtějí ji řešit u jádra problému. Vědci jasně říkají, že klimatická krize má jedinou příčinu – radikální zvýšení skleníkových plynů, především oxidu uhličitého, v atmosféře. Ze všech politických subjektů prosazují Zelení nejrychlejší a nejpromyšlenější cestu k uhlíkově neutrálnímu průmyslu, dopravě a životu člověka vůbec. Jako jeden z návrhů, jak tuto složitou změnu provést, prosazují  například zavedení uhlíkové daně, zároveň však i plošné rozdělení výnosů z této daně zpět mezi lidi. Na každého z občanů by tak v České republice připadlo zhruba 6 000 Kč ročně.

Krajský lídr Zelených Matouš Vencálek k zahájení kampaně říká: „Vedle řešení příčin i dopadů změn klimatu se hodláme v kampani zaměřit i na řadu dalších témat, která trápí nejen náš kraj – mimo jiné nedostatek míst v mateřských školách, čím dál dražší a nedostupnější bydlení nebo školství, které prohlubuje sociální nerovnosti namísto toho, aby je pomáhalo odstraňovat. Ale k tomu, abychom mohli skutečně řešit problémy, které trápí naši společnost, potřebujeme, aby v politice a veřejném životě byla reprezentovaná celá společnost, ne jen jedna její polovina. Jsem proto hrdý na to, že Zelené vede do voleb devět žen a pět mužů a na kandidátkách máme vyrovnané zastoupení. Zde v Jihomoravském kraji pak ženy dokonce převažují.“

Příkladem pozitivního působení žen v politice jsou například zelené starostky brněnských městských částí Jana Drápalová, Milada Blatná či Ivana Fajnorová, které ve svých funkcích podporují ekologická opatření směřující ke snižování emisí CO2, přehřívání měst a zadržování vody, jako jsou například zelené střechy, průsakové plochy komunikací a parkovišť nebo zateplování bytových domů.

Na tiskové konferenci vzkázal svoji podporu Zeleným také z Brna pocházející sprejer, writer a street-artista TIMO: “Podporuji Zelené a volím je vždycky, protože jejich program ideově překračuje rámec čtyřletého volebního období.” Během kampaně bude TIMO se Zelenými spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…