Dernerová (S.cz): Devastují byty. Pět rodin v jednom, to je katastrofa, děs. Jde z nich strach a hrůza. Budí ty, kteří na ně vydělávají

15.06.2016 22:30

Projev na 25. schůzi Senátu 15. června 2016 k Návrhu zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich:

Dernerová (S.cz): Devastují byty. Pět rodin v jednom, to je katastrofa, děs. Jde z nich strach a hrůza. Budí ty, kteří na ně vydělávají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Já nejsem starosta, ani primátor obce, jsem lékařka, žiji v Mostě, a musím říci, že u nás je obrovský problém právě s těmi takzvaně přizpůsobivými občany. V podstatě díky realitním kancelářím obsadili lukrativní byty ve městě, takže jsou teď rozeseti po celé hlavní třídě. A na této hlavní třídě se de facto pěšky nedá projít. Jednak se ti normální lidé bojí projít, hlavně ve večerních rodinách, a hlavně tito lidé tam skutečně posedávají na lavičkách v jakoukoli dobu, noční či denní. Město muselo přistoupit k tomu, že některé lavičky museli odstranit, protože to nešlo. Tam si nemohl nikdo sednout kromě těchhle lidí. Jsou vždycky ve větších shlucích, nechodí sami a jde z nich hrůza a strach.

Devastují byty, ty cihlové byty, některé z nich stály řadu peněz. Ti lidé tam mají koupený byt a v tomto domě bydlí pět rodin nepřizpůsobivých. Je to katastrofa. Je to absolutní katastrofa. A chtěla bych, aby si skutečně – nemyslím teď paní kolegyni Seitlovou, ale někdo, kdo to říká, šel tam bydlet týden do toho domu. Je to strašné, hrozné, děsné. To, co fungovalo, absolutně nefunguje.

Já vím, že tenhle nástroj je jakoby nefunkční, ale pocit toho, že alespoň něco můžu dělat, třeba dá pocit uspokojení. Když si vezmeme loňský rok, možná předloňský, kdy v Českých Budějovicích na sídlišti Máj byly ty velké nepokoje, tak to bylo proto, protože mezi těmito lidmi, kteří chodí do práce, bydlí ti, kteří do práce nechodí. Oni skutečně po nocích dělali rachot a budili ty, kteří na ně vydělávají.

My jsme úplně obrácení naruby a děláme to úplně špatně. V naší zemi by mělo skutečně být pravidlo, aby se pracovalo. Pokud nebudu pracovat a budu dávat štědré dávky, mandatorní výdaje stále, pokud přijdu na poštu, vidím tam absolutní černo, teď myslím nejen Romy, a oni mi řeknou, když si tam jdu pro něco: „Ježíš, tam ani nechoďte, protože tam už nejsou ani lístky,“ takže jsem si říkala dobře, tak jsem si počkala, šla jsem večer. A večer to tam bylo obdobné. Šla jsem k té paní a říkám: „Co tady je?“ A ona říká: „Dostávají jedny z mnoha dávek, dneska ty tučnější. A vezměte si to, paní doktorko, že zítra dostaneme peníze my, a my ty peníze máme mnohem nižší, než mají oni třeba dávky.“ Což je úplně špatně.

Tady není motivace k práci, je tady špatná morálka, chybí potom úcta k práci a úcta k rodině. Ti lidé nejsou vychováváni dobře, v podstatě stát to nemůže suplovat. Já to beru tak, že ačkoli to není funkční, tak máme alespoň něco. A to něco můžeme použít. Děkuji. Ale zvu vás do Mostu, do Chanova a do městě se podívat. Díky.

 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.