Dernerová (S.cz): Problémy s těhotnými, které jsou závislé, budou narůstat

27.04.2015 6:33

Senátorka se vyjadřuje v návaznosti na televizní reportáž k otázkám trestně právní odpovědnost i za nenarozené dítě, například k obávám, že ty nejvíce rizikové rodičky (například závislé na drogách) si najdou cestu, jak tento zákon obejít a třeba raději k lékaři nepůjdou (senátorka-dětská neuroložka je dotazována i na to, kdo posoudí vinu rodičky a zda vedle "feťaček" se má postih týkat i kuřaček):

Dernerová (S.cz): Problémy s těhotnými, které jsou závislé, budou narůstat
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Je patrné, že problémy gravidními ženami, závislými na legálních či ilegálních drogách, budou narůstat, tak, jak je tomu v USA od 80. let minulého století. Trestní odpovědnost vnímám také jako problém.

Bohužel, v reportáži zazněla jen jedna má věta vytržená z kontextu.  Při tom bych řekla, že už dnes jsou těhotné ženy závislé na návykových látkách trestně odpovědné. Brala bych to jako šíření drogy, podávání drogy nebo i alkoholu mladistvým, bez ohledu, zda dítě pak bude nebo nebude mít zjistitelné poškození.

Cigarety nebyly zatím kriminalizovány, tak to nelze řešit. To na ty námitky, že kuřačky si také poškozují děti.

Sazby na tyto skutky neznám a jen by asi musely soudy činit třeba v režimu předběžných opatření.

Nařídila bych povinnou léčbu už těhotné, místo vězení  prospěšné práce, event. s odkladem po porodu a šestinedělí, čímž by si vydělaly na léčbu.

Zvážit, zda dítě po porodu dát do zkrácené pěstounské péče, s dalším projednáním po léčbě a trestu matky. Pokud bude naděje na resocializaci, dítě bych matce vrátila / event. nechala i po porodu/, pokud ne, odebrat do adopce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…